Свободно време

Как да дезинфекцирате телефона си без да го повредите?

Мобилните устройства са най-честият преносител на зарази

05.04.2020г. / 08 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вкъщи сте си заради наложените мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, причиняващ заболяването COVID-19. Налага се да излезете до магазина за хранителни стоки или до аптеката. Убедени сте, че не сте докосвали нищо, но вероятността това да е наистина така, е по-малка, отколкото предполагате. Телефонът ви звъни, вие вдигате и го долепяте до лицето си.

6 най-чести зарази, пренесени от домашните любимци

Помислете на какъв риск излагате здравето си, правейки това. Многобройни изследвания са доказали, че телефоните са преносители на милиони бактерии в ежедневието ни и във време, в което човечеството страда от новия коронавирус неглижирането на дезинфекция на личните ни вещи, включително телефона, е опасно за здравето.

По данни на Световната здравна организация, коронавирусът може да живее върху гладки и лъскави повърхности до 4 дни. Точно такава е повърхността на мобилните телефони.

Бактерии, с които можете да се заразите от тоалетната

Сапунът и водата са едни от най-добрите начини да изчистим вирусните частици от себе си, дрехите си и повърхностите наоколо. Те обаче са врагове на електрониката и много бързо могат да повредят телефона ви.

Как да го дезинфекцирате безопасно?

70-процентовият спирт е добър начин да почиствате телефона си всеки ден. Същата работа вършат и кърпичките, съдържащи висока концентрация на алкохол. Напоете памучен тампон със спирт, изстискайте го добре, така че да не тече върху техниката, която почиствате, и изтрийте добре цялата повърхност на телефона или лаптопа.

5 трика за почистване и дезинфекция на дъските за рязане

Свързани статии

За предпочитане е да изключите мобилното си устройство, докато го чистите и да го включите след като се уверите, че е напълно изсъхнало, а спиртът се е изпарил.

Ако не разполагате със спирт, все пак можете да използвате и антибактериален сапун.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Намокрете с вода микрофибърна кърпа. Втрийте в нея сапун, изстискайте максимално водата от кърпата, така че по никакъв начин да не капят капки от нея. Започнете да втривате сапунения субстрат в повърхността на телефона. След като минете по цялата повърхност на телефона, избършете със суха кърпа.

Отново направете това при изключено устройство и изчакайте достатъчно време, докато сте сигурни, че е напълно сух.

Уханен домашен дезинфектант за ръце с етерични масла

Почистете и калъфа за телефона по същия начин. Него можете да изплакнете и под течащата вода.

Коментирай