Здраве и красота

Вредни навици, които да изкорените в ерата на коронавируса

Поставят здравето в риск

23.10.2020г. / 12 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Риск от заразяване с каквато и да е инфекция винаги е съществувал. Сега обаче във време, в което цялото човечество на земята се бори с новия коронавирус COVID-19, някои вредни несъзнателни навици, които имаме, могат да се окажат изключително опасни от заразяване с този вирус.

Малки промени в ежедневието, които предпазват от инфекции и зарази

Повечето от нас имат точно такива несъзнателни навици, които носят повишен риск от заразяване и които могат да се окажат по-опасни за здравето, отколкото предполагаме. Кои са тези навици, които е най-добре да изкореним още сега?

Гризане на ноктите

Никога досега не е било толкова важно да спрете да слагате пръстите в устата си, колкото в условията на коронавирусна пандемия. Гризането на ноктите обикновено е компулсия, която хората под нейно влияние не могат да контролират. Те ядат ноктите си, дори когато ръцете им са мръсни, а това е най-големият рисков фактор за заразяване с коронавирус, а и не само с него.

6 най-чести зарази, пренесени от домашните любимци

Изстискване на пъпки

Стискането на черните точки също е опасно и не трябва да се прави по време на пандемия, защото не само че докосвате лицето си, но и разранявате кожата на лицето. Тя е най-уязвима към вирусните частици и през разранените участъци те могат да навлязат необезпокоявано в организма ви. Не го правете.

Усуквате косата си, играете си с нея

Ако докато говорите с някого или по телефона, или пък четете книга и без да искате започвате да въртите и усуквате кичурите си, това също е един потенциално опасен навик, който може да ви зарази. Когато сте навън и сте в контакт с някакъв вирус, той може да попадне върху всяка част от тялото ви, включително косата. Вие докосвате косата си с мръсни ръце, след това може да докоснете лицето си или да погалите лицето си с крайчето на кичура, който въртите. Начините, по които косата ви може да се окаже заразител, са много. Преустановете този навик.

Топ 5 зарази в салона за красота

Не сменяте често чаршафите си

По чаршафите се задържат голям брой патогени. Затова е задължително да сменяте чаршафите често, колкото се може по-често, така че да се предпазите от заразяване. Не сядайте и не лягайте върху тях с дрехи, с които сте излизали навън. Това е изключително опасна грешка.

Измийте ръцете моментално, ако докоснете тези 10 неща

Държите четката за зъби върху мивката

Много хора не се замислят, като оставят четката си за зъби върху мивката или плота в банята без да я поставят в предназначена за целта поставка или чашка. Допирът на четката с повърхностите в банята е опасен, тъй като по тях се събират изключително много бактерии, вируси и патогени, които директно попадат в устната кухина чрез четката за зъби.

Педиатър съветва как да предпазим децата от коронавируса

Коментирай