Свободно време

Митове за коронавируса, в които не трябва да вярвате

Дезинформират ви

09.04.2020г. / 11 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пандемията от коронавирус създаде безкраен списък от фалшиви съвети за здравето, предположения за възникването на вируса, симптомите, които предизвиква и начините, по които се отразява на хората. Въпреки че все още учените и лекарите работят върху установяването на всички точни механизми на разпространение на заразата и ефектите ѝ върху хората, все пак има някои широко разпространени митове, в които не трябва да вярвате, защото са научно необосновани.

Как да се предпазите от зарази в хранителния магазин

Мит: Съществува ваксина срещу COVID-19, но я крият.

Според експерти от института „Джонс Хопкинс“ ваксина срещу новия коронавирус все още не съществува. Върху създаването ѝ работят различни специалисти от цял свят, но откриването ѝ все още не е факт. Освен това е необходимо не само технологично време за производството ѝ, но и за провеждането на тестове върху хора с цел максималната ѝ ефективност с минимални странични ефекти за здравето в дългосрочен план.

Как да намалим страха от коронавируса?

Мит: COVID-19 е създаден и пуснат от хора.

Този мит е най-разпространеният в световен мащаб. Проучванията, включително и у нас, показват, че най-голям процент хора вярват, че вирусът е създаден в лабораторни условия. Учените обаче са единодушни, че вирусите мутират, променят се и вероятността новият коронавирус да се е пренесъл по този начин върху хората е единственият възможен вариант. Човечеството живее с различни вируси от хилядолетия, което е научно доказано и ще продължи да се случва и занапред.

Пандемия – светът, по-призрачен от всякога (галерия)

Мит: Ако не можете да задържите дъха си повече от 10 секунди, значи сте болни от COVID-19.

Този мит се появи заради пропуски в обяснението на метода за установяване наличие или не на задух, причинен от коронавирусната инфекция. Вярно е, че човек изпитва трудности при дълбоко вдишване и задържане на дъха, но само когато инфекцията е достигнала долните дихателни пътища и е налице увреждане на белодробната тъкан. Напълно възможно е да сте заразени с COVID-19, но да не изпитвате задух.

Вредни навици, които да изкорените в ерата на коронавируса

Мит: Предмети, внесени и поръчани от Китай могат да ви заразят.

COVID-19 се разпространява предимно чрез течни капки и телесни течности. Технически няма как вирусът да оцелее върху предмети за толкова дълго време, колкото поръчките пътуват от Китай до която и да е точка на света.

Мит: Промяната в телесната температура може да убие вируса.

Някои хора вярват, че чрез загряване на тялото коронавирусът загива. Това изобщо не е вярно. Няма никакво значение дали ще сте се загрели или не, защото при някои пациенти телесната температура се вдига до много високи стойности вследствие на болестта, но това не убива вируса ни най-малко.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Учените смятат, че въпреки че вирусът има сезонен характер и е по-активен през зимата, няма никакви доказателства в полза на предполагаемото му унищожаване през лятото. Както знаем, всички други познати вируси са най-активни в студените месеци, но настъпващото лято не предизвиква тяхното изчезване от земята.

Мит: Комарите могат да пренасят коронавируса от човек на човек.

Проучванията до момента сочат, че коронавирусът не се предава по кръвен път. Затова няма основание да се смята, че комарите могат да разнасят заразата.

Любов по време на коронавирус – да преоткрием връзката си

Коментирай