Свободно време

6 неща, които не трябва да докосвате на обществени места

Когато е възможно не пипайте тези предмети, устройства или повърхности, защото те могат да са носители на инфекции

29.05.2020г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От появата на новия коронавирус обществените места, които споделяме с всички останали хора в градска среда, а и не само, се превърнаха в едни от най-опасните от здравна гледна точка. Повърхностите в тях, предметите и съоръженията за общо ползване се докосват от хиляди хора всеки ден, което потенциално повишава риска от заразяване с най-различни инфекции. Обществените места от закрит тип са сочени от здравните власти по цял свят като най-опасни. Ето защо в почти всички страни задължителното носене на маска на закрити пространства и обществени места все още е в сила.

5 неща, които няма да искате да докосвате повече

Когато се намирате на обществено място, докосването на замърсени повърхности също носи риск от пренасяне на инфекцията не само от коронавирус, а от всякакви други познати патогени.

Кои са повърхностите в обществените места, които по възможност не трябва да докосвате?

Бутони на банкомат/ тъчскрийн устройства

Независимо дали теглите пари от банкомат или плащате за паркинг, плащате с ПОС терминал, извършвате трансакция или проверявате цената на хранителни стоки в голяма верига магазини, предполага се, че докосвате различни устройства с бутони или тъчскрийн. При всяка възможност това да бъде избегнато, правете го. Минимизирайте максимално докосването на споделени повърхности и устройства за обществено ползване, защото тяхната дезинфекция със сигурност не се случва след всеки клиент и те биват докосвани от стотици хиляди пръсти на ден. Ако се наложи да пипате подобно устройство, правете го с ръкавици, хартиена салфетка или мийте ръцете веднага след това.

Измийте ръцете моментално, ако докоснете тези 10 неща

Турникети за преминаване

При ползване на метрото например допирът до турникетите за преминаване на входа и изхода на станциите е почти неизбежен. Когато обаче съзнателно си давате команда да не пипате тези устройства при преминаване, вие ще го правите със салфетка или с ръкавица.

Парапети

Парапетите по стълбища, асансьори, ескалатори, в различни учреждения също са докосвани от много мръсни ръце всеки ден. Наложете си да се контролирате, когато сте в близост до такива помощни средства и не се поддавайте на навика да се хващате за тях.

Мийте ръцете веднага щом докоснете тези неща

Повърхности в обществени тоалетни

Всички обществени тоалетни у нас все още са затворени с наредба на общините, за да се ограничи разпространението на инфекцията с коронавирус. Вероятно след отпадане на извънредната епидемична обстановка те отново ще отворят врати за обществено ползване. Това е и моментът да престанете да докосвате повърхностите в тях, доколкото е възможно. Мийте ръцете си непосредствено след ползване и преди да докоснете каквото и да е друго.

Бутони в асансьор

Бутоните в асансьорите за обществено ползване също са едни от най-често докосваните и то от много хора всеки ден. Те не са и често дезинфекцирани, както е с други повърхности. Ето защо по възможност трябва да избягвате да ги пипате.

Коронавирус грешки, които много хора все още допускат

Пейки

Пейките в парковете и градините се ползват от стотици хора всеки ден. По тях се допират замърсени дрехи, пипат се с ръце, някои стъпват по тях и с обувки, което ги прави едни от най-замърсените повърхности в обществените места. Докосването им трябва да бъде сведено до минимум. По възможност преди да седнете е добре да ги забършете с антибактериална мокра кърпа.

Коментирай
Свободно време