Здраве и красота

Мийте ръцете веднага щом докоснете тези неща

По тях има милиарди микроорганизми

11.03.2020г. / 08 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието си пипаме всякакви предмети, които не са наши лични вещи. Милиарди бактерии полепват всяка секунда по предмети, пособия и повърхности, които се докосват от повече от един човек. Тези, предназначени за обществено ползване носят още по-голям риск за здравето. Ето защо миенето на ръцете е единствената важна мярка, която трябва да спазваме в ежедневието си, за да намалим риска от инфекции и заразяване с микроби и патогени, както и с коронавируса COVID-19.

С докосването на някои определени предмети трябва да сте доста по-внимателни и да измивате моментално ръцете след пипането им, защото изследванията показват, че тези вещи и повърхности са най-замърсените в нашия бит.

Кои са те?

Хигиена на интимните зони – какво трябва да знаем?

Пари

Парите са неизменна част от живота ни. Пипаме ги по няколко пъти на ден. След всяко докосване обаче е задължително да мием ръцете с антибактериален сапун преди да сме докоснали каквото и да е друго, особено устата и очите си. По парите има повече фекални бактерии, отколкото в една тоалетна чиния.

Всички повърхности на летище

Представете си колко хора минават на ден през едно летище или международна гара. Това са милиарди бактерии, някои от които идват от съвсем различни региони на планетата от мястото, на което живеете. Това означава многократно по-висок риск от заразяване с непозната за вашия организъм инфекция, която може да ви донесе много главоболия.

Дръжки в градски транспорт, дръжки на врати, парапети

Освен че не се мият от никого почти никога, тези предмети са предназначени за обществено ползване и за един ден биват докоснати от стотици, дори хиляди ръце, разнасящи бактерии и вируси. Ако се хванете за нещо такова, побързайте в най-скоро време да измиете ръцете.

Менюто в ресторантите

Колко често се сещате да измиете или избършете ръцете с антибактериална мокра кърпа след като сте разгледали менюто и сте поръчали храна? Често не си даваме сметка, че обществените места за хранене и ресторантите ни носят повече патогени, отколкото ако докоснем с ръце земята. Менюто е сред най-замърсените предмети в едно заведение за хранене. Имайте го предвид следващия път, когато след пипане на менюто посегнете с ръце към сервираната храна.

Всяка повърхност в лекарски кабинет

Въпреки че хигиената в здравните заведения е стриктно следена, нямайте пълно доверие на тази теория. Дори кабинетът да е почистен преди работното време, през него на ден минават десетки пациенти и няма как след всеки от тях повърхностите, дръжките на вратите и седалките да бъдат дезинфекцирани.

Свързани статии

Смарт устройства

Всички устройства, които употребяваме в ежедневието си, независимо дали са наши лични или за обществено ползване, носят по себе си милиони бактерии. Дори да пипате собствения си телефон е добре да миете ръцете си, ако след употреба възнамерявате да се храните или да докосвате лицето си.

Съвети за хигиената на пениса

Дъски за рязане и гъби за миене на съдове

Дори да става въпрос за собствените ви кухненски пособия, трябва да миете ръцете след докосването им. В тях има благоприятна среда за развитие на бактерии въпреки редовното им миене.

Химикалка, която не е ваша

На всеки се е случвало да използва химикалка за обществено ползване в банка или някакво административно учреждение. За предпочитане е да носите своя. Ако нямате, мийте ръцете веднага след докосването на служебната такава.

Коментирай
3 rate up comment 2 rate down comment
Мен ( преди 4 години )
Автора на тая статия очевидно или страда или е предразположен към oбсесивно-компулсивно разстройство. Изобщо не е нужно такова миене на ръце каквото го описвате. Абсолютно достатъчно е да ги измиете след като се приберете вкъщи. За другото човек си има имунна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар