Свободно време

5 начина да разпознаете социопата

Признаци на антисоциално личностно разстройство

11.08.2020г. / 09 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Използваме често думата социопат, за да опишем някой, който не умее да бъде съпричастен към другите и да общува нормално. Въпреки неправилната честа употреба на фразата, истинските социопати трябва да са диагностицирани с антисоциално личностно разстройство и всъщност са по-редки, отколкото предполагаме. Това не означава, че не се срещат немалко личности, които проявяват някои от седемте установени признака на социопата, според Наръчника за диагностика и статистика на психичните разстройства.

10 характерни особености на психопатите

Какво е социопат?

За да бъде диагностициран даден човек с антисоциално личностно разстройство, той трябва да проявява поне три от седемте признака на това отклонение. Някои от тези характеристики включват липса на съпричастност, угризения, манипулация, пренебрежение към другите, безогледно погазване на комуникативни и социални норми, лоши междуличностни умения, казва психологът доктор Айна Ейбрамс пред сайта mindbodygreen.com.

Каква е разликата между социопат и психопат?

Социопатите и психопатите имат много общи характеристики и едни и същи симптоми, които могат да объркат неспециалистите в определянето на тези поведенчески разстройства. И двата вида разстройства нямат съпричастност, хората с тях са егоистични, егоцентрични, самоцелни и използват другите за лична изгода, като причиняват тежки емоционални, а понякога и физически травми, като последните не са задължителни във всички случаи.

Най-сигурните знаци, че се срещате с емоционален психопат

Разликите между социопат и психопат се крият в съвестта и поведението им.

Според Ейбрамс, социопатите обикновено имат история с преживяна тежка травма в детството или някаква злоупотреба, но може проблемът да се корени и другаде. Те разбират добре концепцията за угризение до степен, която им е угодна, но дотолкова, доколкото това угризение да стопира зловредното им поведение. Способността им да формират и изразяват емоции прави социопатите по-импулсивни и хаотични в отношението си с другите.

От друга страна, психопатите могат дори да не формират връзки и емоционални привързаности към други хора, така че не проявяват абсолютно никакви угризения, след като наранят някого. Манипулират съвсем съзнателно, за да навредят. Психопатите обикновено имат повече от една генетична предразположеност към поведенчески патологии и са осезаемо по-студени личности от социопатите.

5 знака, че имате връзка с емоционален психопат

Кои са признаците, че дадена личност е социопат?

Измами, лъжи

Социопатите могат да измислят всякакви лъжи, за да постигнат целите си. Измислят си псевдоними, крадат чужди самоличности с цел облага или печелене на пари, позиции. Социопатите нямат абсолютно никакъв проблем с лъжата във всичките ѝ форми, щом тя им проправя път към постигане на целите им.

Липса на съпричастност

Емпатията е това, което кара хората да следват правилата, да проявяват съчувствие към другите, кара ги да имат морални спирачки при вършене на неприемливи действия, които нараняват. При социопатите емпатия липсва. Тяхната липса на съпричастност им позволява да вредят на другите без дори да се замислят как това ги кара да се чувстват. Всъщност това изобщо не ги интересува и не е пречка за действията им.

Имате ли връзка с психопат?

За разлика от психопатите, които нарочно вредят на другите, социопатите често не си дават сметка за действията си и може да не са напълно наясно как действията им се отразяват на другите и как ги нараняват. Способността на социопата да се постави на мястото на другия почти липсва.

Лоши междуличностни умения

Социопатите не могат да поддържат близки приятелски и интимни връзки заради другите си симптоми и проявления, като манипулиране, липса на съчувствие и емпатия, постоянни измами и лъжи. Ако социопат има близки отношения с някого, то това обикновено се дължи на лична изгода и манипулация. Зависи от другия човек доколко би търпял това отношение и какъв е прагът му на морал.

Пренебрегване на правила и граници

Социопатите нямат отношение към последствията от действията им. Те не се колебаят да нарушат закона, да изневерят, да лъжат безогледно и дори да станат вербално или физически агресивни към някого, който ги е хванал в крачка. Импулсивни са и нерядко имат трудности в контрола на гнева.

Любителите на чистото кафе – психопати?

Импулсивност

Един от симптомите на антисоциално личностно разстройство е импулсивността, непредвидимостта, която прекрачва граници, а не е просто нюанс от личността на някой по-неспокоен и темпераментен човек.

Коментирай
Здраве и красота