Свободно време

Как да повярвате отново в себе си

Вдъхновение и мотивация за повече самочувствие и себеуважение

05.10.2020г. / 12 17ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Всичко, което правите през целия си живот, започва с вас самите. Вярата в себе си ви води към всяка мисъл, която ви спохожда, към действията, които предприемате и към цялостното поведение, което проявявате. Отношението ви към живота и целите ви зависят преди всичко от вас самите. Когато не вярвате в себе си, всичко изглежда по-трудно и непостижимо. Самооценката и самоуважението са неизменна част от вярата в себе си. Когато нея я има, всичко изглежда постижимо въпреки трудностите.

От време на време всеки губи вярата в себе си. Предизвикателствата и провалите в живота ни карат да се чувстваме обезценени, незначителни и ненужни. Ако изберете жизнен път на безпокойство, страхове и съмнения в себе си и всичко, което правите, провалите няма да спрат да бъдат част от житейския ви път. Ако прегърнете, приемете и разберете негативните си емоции, ако им се отдадете и пропаднете в тях, няма да видите и усетите промяна. Ще вървите по един и същи път, в един и същи коловоз, потъвайки.

10 признака, че сте с бърнаут синдром, но не го усещате

За да растете и еволюирате, за да надграждате себе си и да постигате нови върхове в живота си е важно най-напред да върнете вярата в себе си, във възможностите си и в истинската си стойност. Разпознайте моделите на ограничено мислене и ги заменете с овластяващи и окриляващи мисли, които да ви насочат към израстване, към разширяване на кръгозора. Тогава ще започнете да вярвате повече в себе си. Щом успеете да го постигнете ще осъзнаете, че пред вас има море от възможности. Светът е голям и винаги можете да откриете нещо, за което да си струва да продължите да опитвате.

Ето някои важни стъпки, които ще ви помогнат да върнете самочувствието си на място и отново да повярвате в себе си.

Разгледайте емоциите си, поровете се в тях

Замислете се колко често се ровите в чувствата си. Когато у вас бушуват негативни емоции, вероятно често се опитвате да ги притъпите, да ги потиснете и да се правите, че не съществуват. Замитането на проблемите под килима обаче е една от най-лошите стратегии, които можете да си изградите. Ако се правите, че не чувствате нещо, това не означава, че емоцията не съществува. Тя напира във вас, докато не предизвика серия от негативни последици, с които да се справяте след това.

20 мотивиращи мисли на Зиг Зиглар


Снимка: iStock

Балансирането на енергията вътре във вас е от голямо значение за обикването и приемането на себе си. Ако се научите внимателно да анализирате чувствата и емоциите си ще ви е по-лесно да разбирате сами себе си. Веднъж, щом сте успели да „разговаряте“ искрено със собственото си „аз“, ще ви е далеч по-лесно да знаете и какво искате от живота. Имайки това знание вие ще върнете вярата в себе си и ще намерите начин да продължавате напред.

Представяйте си и визуализирайте бъдещето си с фразата „ами ако“

Това упражнение е от полза за вътрешното ви осъзнаване. Когато достигнете до критична ситуация или усещате, че нещо ви тормози, разиграйте мислено няколко алтернативни сценария с фразата „ами ако“, с които да промените обстоятелствата. Опитайте се да си представите какво би било, ако сте избрали друг път, ако сте предпочели друг начин, друг партньор, ако бяхте решили да се поставите в чужди обувки.

След като си отговорите на тези въпроси и след като разиграете възможните алтернативни сценарии, ще осъзнаете всъщност колко много други начини има да постигнете щастието си, да се осъществите и развиете като личност, да бъдете в мир със себе си. Почувствайте вдъхновението отново. Дайте възможност на потенциала си да изплува над трудностите.

Свързани статии

Практикувайте положителни обещания

За да върнете вярата в себе си е необходимо да си давате позитивни обещания. Старайте се да не се фокусирате върху негативното, защото то винаги ще присъства в живота ви. Не се съсредоточавайте само в него и не му позволявайте да отнема цялата ви енергия. Вместо това си давайте положителни обещания. Посочвайте добрите си страни, вярвайте в тях и си казвайте, че ще постигнете определена цел благодарение на тях. Ще видите колко по-добре ще започнете да се чувствате и колко по-уверени в себе си ще бъдете.

Как да се мотивирате сами в името на успеха?

Осъзнайте вашите истини

За да приема и уважава себе си, човек трябва да е наясно със собствените си истини. Така чуждото влияние няма да е така силно. То няма да ви разколебава, а ще се научите само да черпите идеи и вдъхновение от другите без да възприемате техните истини и вярвания като свои. Това се оказва пречка в много случаи и по-скоро блокира личностното ви развитие, отколкото да го подобрява.

Животът е едно неспирно променящо се пътуване към себе си. То ни учи да ценим уроците по пътя си. Преживяванията ни идват с цел да ни научат да бъдем по-силни и да вярваме в себе си. Всички грешки и падания по пътя ни се случват, за да се научим да се борим най-напред със себе си, за да съумеем да се надграждаме. Само така ще върнем вярата в себе си.

Коментирай