Свободно време

Поставянето на паста за зъби върху ноктите помага ли за бърз растеж?

Популярната тенденция завладя социалните мрежи, давайки обещания за здрави, нечупливи и бързо растящи нокти

06.12.2020г. / 04 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В социалните мрежи и изобщо из интернет могат да се срещнат всякакви тенденции, които хората следват. Една от набиращите популярност тенденции и ритуали за красота е нанасянето на паста за зъби върху ноктите. Обещанията, които много инфлуенсъри в социалните мрежи дават, е че пастата за зъби стимулира растежа на ноктите и ги прави чисти, бляскави и розови.

10 нестандартни употреби на пастата за зъби

Според това популярно схващане са необходими 3 до 5 минути, в които пастата да престои върху ноктите, а след това с масажиращи движения пастата се разнася по цялата нокътна плочка. Следва изплакване на ноктите и нанасяне на овлажняващ крем или лосион.

Какво всъщност прави пастата за зъби с ноктите? 

Отговорът не е еднозначен. Доктор Мариса Гаршик, козметичен дерматолог от Ню Йорк отговаря на този въпрос пред Byrdie, цитирана от thelist.com. Тя смята, че употребата на пастата за зъби е непрепоръчителна, тъй като това е продукт, предназначен за зъби и венци, и съобразен с предписанията за орална хигиена. Някои от съставките в пастата за зъби могат да окажат вредно влияние върху ноктите и да предизвикат различни проблеми с тях.

Избелваща паста за зъби с канела

Свързани статии

Въпреки това, тя смята, че избелващите пасти за зъби биха могли да накарат ноктите да изглеждат по-ярки, блестящи и здрави, тъй като премахват наслояванията по тях, особено оцветяванията вследствие носенето на лакове за нокти и употреба на лакочистители.

3 ефикасни метода срещу зъбен камък и плака

В някои пасти за зъби активната избелваща съставка е сода за хляб. Според доктор Гаршик содата може да помогне за избелването на ноктите, подобно на това на зъбите, което допринася за премахване на наслагванията от лак и различни замърсявания.

Дерматологът съветва най-вече да следите щателно диетата си. Това с какво се храните оказва най-голямо влияние върху здравето и състоянието на ноктите. Ако искате здрави, нечупливи и бляскави нокти е важно да се храните с богати на витамини, минерали и антиоксиданти храни.

7 витамина и минерала за здрави нокти

Коментирай