Несигурността пречи не само на успехите в живота, но и в откриването на приятели, интимни партньори, в създаването на пълноценни връзки и възпрепятства нормалното общуване. Хората трудно приемат и не искат да са в компанията на несигурни личности, защото много често инстинктивно се стремим да търсим опора в другите. Когато излъчвате несигурност, вие автоматично се превръщате в нежелана компания. Увереността е притегателен механизъм, докато несигурността е тъкмо обратното – тя отблъсква.

3 стъпки, с които да извисите самочувствието си до небето

Кои са признаците в поведението ви, които издават, че сте несигурни? Знаейки за тях можете да поработите върху коригирането им.

Вие сте твърде натрапчиво позитивни

Позитивните личности са привлекателни и ако сте такива, това е прекрасно. Проблемът идва тогава, когато започнете да се стремите изкуствено да сте позитивни. Това идва в повече на околните. Твърде натрапчивият позитивизъм дразни и отблъсква, което може да ви попречи на много нива. Изкуственият позитивизъм се приема от околните като лъжа, фалш, който личи и който се превръща в сигнал за тях, че неистово искате да се харесате на всички, а това издава несигурност.

Искате да постигате перфектни резултати всеки път

Едно от нещата, които крещят, че сте много несигурни в себе си, е старанието да сте перфектни. Още по-издайническо е, ако чакате одобрение и изисквате такова от другите. Това показва, че имате нужда някой непрекъснато да ви уверява, че можете да се справите и че сте достатъчно добри. Ако наистина бяхте такива, нямаше да ви интересува хорското мнение.

Ниско самочувствие при децата

Не приемате критика

Когато човек е несигурен в себе си и няма вяра във възможностите си, той не може да приема критика без значение дали е градивна или не. Ако се обиждате лесно при най-малкия упрек или ако реагирате нервно на негативното мнение на другите, определено трябва да поработите върху самочувствието си и върху нагласата ви към света и самите вас.

Винаги споделяте успехите и постиженията си

Когато човек не осъзнава, че е несигурен, но дълбоко в себе си иска да се чувства значим, той постоянно се хвали, набляга на успехите си и изтъква постиженията си, дори те да не са чак толкова големи. Чувствата и себеусещането на несигурния човек зависят от успехите му. Той има нужда да се асоциира с нещо значимо и попълва тази несигурност и дупките в самочувствието си чрез самоизтъкване.

Не можете да казвате „не“

Неуверените хора силно зависят от мнението на другите. По тази причина непрекъснато се опитват да се харесат, като смятат, че да се съгласяваш с останалите те прави харесван и желан. Това далеч не е така. Необходимо е да се научите да казвате „не“, когато изпитвате нужда да го направите. Това ще помогне не само да повишите самочувствието си, но и ще накарате другите да ви уважават повече. Да отстояваш мнението си и да знаеш кога да поставяш граници всъщност те прави харесван и одобряван, а не обратното.

13 звезди, които са имали проблем със самочувствието

Още по темата

Имате нужда от успокояване за всичко

Несигурните и неуверени хора с ниско самочувствие имат нужда от постоянно одобрение и успокояване. Те са тревожни, имат много страхове и често ги афишират, надявайки се да получат успокоение от другите. Те погрешно приемат успокоението като одобрение и демонстрация на харесване от околните. Всъщност другите ще ви възприемат като страхлива личност, която не вярва в себе си и пропилява потенциала си.

Имате негативно мислене за всичко

Неуверените хора нямат самочувствието, че могат да се справят. Затова и не поемат никакви рискове в живота, както в личния, така и в професионалния. А за да се успокоят, че правят правилния избор обръщат целия си негативизъм към всичко и всички. Негативното мислене им помага да се убедят, че не си струва да се мъчат да правят нещо, което изначално не си струва и няма смисъл от него.

5 явни признака на несигурния мъж