Свободно време

Най-честите поводи за конфликти по празниците

За какво се караме с половинките си около Коледа и Нова година

22.12.2020г. / 05 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледните и новогодишните празници са колкото прекрасно време от годината, толкова и нагнетяващо напрежение и стрес, особено ако сте обвързани. Прекарването на почивните и празничните дни и вечери с роднини и близки може да е истинско предизвикателство. Приготовленията около празниците, финансовият аспект, подаръците, планирането – всичко това може да повиши нивата на стрес до небето и да създаде почва за конфликти, с които почти всяка двойка се сблъсква всяка година.

Как да се справите със семейните събирания по празниците

За какво най-често се караме по празниците?

Традиции

Когато сте в собственото си семейство и празнувате в тесен кръг, вероятно традициите, които следвате от години са ви добре познати и ги спазвате всяка година. Когато обаче отидете на гости у роднините на половинката си, неговото семейство може да има свои традиции, които следва. Възможно е различията ви да създадат условия за възникване на пререкания, които да прераснат в конфликти и да помрачат посрещането на празниците.

Пари за подаръци

Финансовият аспект на празниците няма как да не остане незасегнат, дори да разполагате с голям бюджет. Предпочитанията за това как да бъдат похарчени парите за подаръци често са различни и предизвикват конфликти в двойките. Ако бюджетът е ограничен, поводите за спорове и пререкания стават още повече.

5 креативни начина да отпразнувате Коледа с приятелите си

Къде ще прекарате празниците

Вероятно няма двойка, която да не е имала спор по този въпрос. Не всеки обича да прекарва време с роднините си, още по-малко с роднините на партньора си, но се налага. По празниците трябва да се спазят традициите и добрите връзки с роднините, затова се налага времето да се разпредели така, че и двамата партньори с техните семейства да бъдат доволни. Невинаги обаче това минава гладко и безоблачно.

Плановете за Нова година

Ако сте двойка с много общи приятели и се движите в една и съща компания, планирането на посрещането на Нова година надали би било проблем за вас. В проблем се превръща, когато всеки от партньорите иска да прекарате празника с неговите приятели. Ако сте вкъщи за празника и сте се събрали с приятели и роднини може да се скарате и за това каква музика да пуснете, дали да гледате телевизия или не. Това са едни от най-честите пререкания, които могат да помрачат празника.

Семейни конфликти по празниците – как да се справим

Кой филм ще гледате

Коледните празници и почивните дни около тях са изпълнени с до болка познати коледни филми, които се излъчват по телевизионните канали. Въпреки че всеки от нас може би е гледал всички тези филми, все пак продължаваме да имаме своите предпочитания кой филм ни е по-любим.

Кой ще кара колата на връщане

Празничните трапези предполагат и не една и две наздравици. Ако не сте любители на алкохола и се въздържате от консумация вероятно за вас това не би било проблем. Но ако и двамата с партньора ви обичате да си казвате „наздраве“, когато сте на гости, връщането вкъщи може да се превърне в повод за конфликт. Една от най-честите причини за спорове е кой ще кара колата на връщане и кой ще трябва да се лиши от любимото си питие.

10 начина да не напълнеем по празниците

Коментирай