Свободно време

9 признака, че тялото ви старее по-бързо от вас самите

Признаци на преждевременно стареене

04.01.2021г. / 12 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стареенето е нормален биологичен процес, от който не можем да избягаме. При някои остаряването се случва по-бавно, но при други по-бързо. Ако сте забелязали някои особени признаци и промени в тялото ви, които не можете да си обясните, те може да са признак, че тялото ви остарява по-бързо от вас самите и изпреварва възрастта ви. Ето кои са те.

5 прости правила срещу стареенето

Загуба на коса

Косопадът може да се свърже с различни състояния в организма. Едно от тях е преждевременното стареене. Може да се появи и по други части на тялото, не само по главата. Най-често стареещите процеси в организма предизвикват оредяване на окосмяването по крайниците, подмишниците, интимната зона.

Не можете да вдигнете тежка торба и да я сложите в пазарската си количка

Мускулната слабост също се свързва със стареенето. С годините губим част от мускулната си маса. Ето защо възрастните хора са по-слаби и немощни от младите. За щастие, ако на възраст сте все още млади това е обратим процес. Можете да поддържате мускулите си в добро състояние с упражнения и вдигане на тежести.

10 неща, с които да забавите остаряването

Лесно ви излизат синини по тялото

Един признак на преждевременното стареене е лесното излизане на синини и трудното им разсейване. Ако ви се появяват необясними натъртвания по крайниците, за които нямате спомен да сте се удряли някъде, това може да се дължи на стареене на тялото.

Имате повече бръчки от майката на най-добрата си приятелка

Появата на бръчки не е изненадващ признак на стареене. Но при някои хора те се появяват доста по-рано, отколкото при други. Разбира се, причините могат да са много и различни, но една от тях е преждевременното стареене на организма и кожата. Фактор в този случай може да е и диетата, която спазвате, рязкото отслабване, загуба на мускулна маса и подкожна мастна тъкан, хормонални проблеми, недостатъчно добра грижа за кожата.

Части от тялото, които първи издават остаряването ви

Не можете да отваряте буркани, както преди

Ако сте забелязали, че не можете да си отворите буркан с любимите маслини, както преди сте могли, това е признак на отслабване на мускулите, характерно за преждевременно стареещия организъм. Намалената ръкохватна сила на мускулите е белег на стареене. С напредване на възрастта се губи мускулна сила. При някои хора това се случва по-бързо.

Напълняване

Ако се храните по същия начин, както сте се хранели на 20, не можете да очаквате да сте все така слаби и стройни. С годините метаболизмът се забавя по естествен начин и това може да ви докара няколко допълнителни килца, с които да се борите по-трудно от преди.

Начини да забавим процесите на стареене на кожата

Суха и лющеща се кожа

Заради стареенето кожата може да стане все по-суха и да се лющи повече. Това е така, защото с напредване на възрастта кожата забавя способността си да създава протеини и мазнини, необходими за поддържането на свежестта ѝ. Тя става по-крехка и незащитена към атмосферните условия.

Сънят ви е по-крехък

Ако преди сте успявали да спите непробудно до обяд, а вече не можете, значи годинките си казват думата. Ако сънят ви е станал по-крехък, будите се лесно, заспивате трудно, това може да подсказва, че остарявате.

Напитки, с които да забавите стареенето

Хората постоянно ви взимат за по-възрастни

Много е неприятно, когато околните ви взимат за по-възрастни, отколкото сте. Някои хора наистина изглеждат по-зрели, дори в младите си години. Но ако преди не ви се е случвало, а вече все по-често ви казват, че ви смятат за по-големи, това може да е признак, че сте започнали да стареете по-бързо и да изпреварвате биологичната си възраст.

* * *

Статията има информативен характер и няма за цел да поставя диагнози. Всички изброени симптоми не важат единствено при преждевременно стареене. Ако имате съмнения, консултирайте се с лекар.

Коментирай