Здраве и красота

5 прости правила срещу стареенето

Кое е най-важното, за да забавим тези процеси?

03.08.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Спечелването на войната срещу стареенето не се постига чрез пиенето на някакви мистични напитки от далечна Азия, съдържащи „вълшебното зрънце“ на тяхната култура. В действителност стареенето най-лесно се ускорява при наличие на хронични заболявания като диабет, рак, сърдечносъдови заболявания.

Тези хронични процеси причиняват преждевременно остаряване на клетките и дори ранна смърт. От векове човечеството се бори с тези естествени процеси. Търсят се какви ли не начини да запазим младостта и свежестта на тялото си по-дълго.

Ако спазвате някои съвсем прости правила всеки ден, ще се убедите колко по-добре ще се чувствате. А и неминуемо ще забавите тези ужасяващи процеси.

Дъга от пресни плодове и зеленчуци

Никога не забравяйте да изпълните деня си с разнообразни плодове и зеленчуци. В тях се съдържат множество антиоксиданти, които се борят активно с процесите на стареене. Те намаляват тежестта на хроничните заболявания като внасят изключително важни хранителни вещества в организма.

Витамините и минералите, които те съдържат са незаменимо важни за протичането на нормалните процеси в организма.

Не пропускайте да похапвате от колкото се може повече цветове плодове и зеленчуци. Неслучайно те са различно обагрени. Зад всеки цвят се крие различна структура и съответно полезни вещества в различни количества.

Не е необходимо всеки ден да се тъпчете с цялата гама цветове. Достатъчно е да редувате по два цвята всеки ден. Така през цялата седмица ще наситите организма с полезни вещества.

Омега-3 мастни киселини

Дълговерижните омега-3 мастни киселини са много необходими за запазване младостта на клетките. Особено докозахексановата киселина, която е своеобразен извор на младостта постоянно е в недостиг в организма, затова трябва да се приема чрез храна или добавка.

Нейният ефект е доказан след многобройни изследвания, които установили, че тази киселина влияе положително на хромозомно ниво. Хората с по-високи нива на докозахексанова киселина в кръвта са в пъти по-малко предразположени към сърдечносъдови заболявания, а темповете на стареене при тях са значително по-ниски.

Изплакване на устната кухина

Жабуренето за дезинфекция на устната кухина е много важно за премахване на болестотворните бактерии от организма. От устата навлизат много микроби, които при подходяща среда имат потенциала да навредят сериозно.

Редовното изплакване на венците и гърлото с разтвор за уста намалява нивата на тези бактерии и прави средата по-устойчива на микроорганизми.

Свързани статии

Пийте повече зелен чай

Той също е мощен инструмент срещу стареенето, защото е изпълнен с антиоксиданти и фитохимикали, които се борят с бързото износване на клетките. Той е добро средство за предпазване от рак, ще ви помогне да отслабнете, а и ще регулира работата на червата.

Зеленият чай увеличава редукцията на мазнини, които са проблемни с напредване на възрастта. Знаем – метаболизмът се забавя с годините.

Движете се повече

Основно правило на здравословния живот е редовното движение. Много е важно да тренирате и да не се обездвижвате, за да сте здрави. Ако организмът е здрав, той по-трудно ще застарее преждевременно.

Загубата на мускулна маса затруднява нормалните метаболитни процеси в тялото, което спомага за по-лесното стареене и съответно увеличава риска от ранна смърт.

Разхождайте се след работа, тичайте в парка, плувайте, танцувайте при всеки удобен момент.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
най-добре с мотиката на село. след 90 години се ходи на 4 крака, но все пак още може се диша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати