Свободно време

Историята на подаръците – в Историите ON AIR, от 19 часа, по Bulgaria ON AIR

Миглена Георгиева ще разкрие на зрителите, че още в древни времена вождове на племена са поднасяли дарове, за да покажат кой ще заеме по-високо място в йерархията

24.12.2020г. / 14 21ч.
Мария Дуковска
Историята на подаръците – в Историите ON AIR, от 19 часа, по Bulgaria ON AIR

На втория ден от Коледа журналистическата поредица на Bulgaria ON AIR „Историите ON AIR“ е посветена на традицията за размяна на подаръци. На 26 декември, от 19 часа авторът на поредицата Миглена Георгиева ще разкрие на зрителите, че още в древни времена вождове на племена са поднасяли дарове, за да покажат кой ще заеме по-високо място в йерархията.

„Предполагаме, че в началото подаръците са били по-обикновени – животински зъб, красив камък, парче кора от дърво. Такива са били древните подаръци на праисторическия човек. После се появяват сечивата. А и подаръците се усложняват – стават все по-съвършени“, обяснява пред камерата на Bulgaria ON AIRПетя Овчарова от сайт за подаръци. Преди хората да започнат да си разменят подаръци, дарове са били принасяни за различните богове. По този начин хората засвидетелствали своето уважение към висшите сили.

„Всичко онова, което виждаме като малки идоли, като малки рисунки, като малки скулптури, това са дарове за боговете – като много, много по-късно римляните ще формулират един принцип, който е „do ut des“ – давам ти, за да ми дадеш“, разказва доц. Веселина Вачкова, директор на Историческия музей в Перущица. Първи в навечерието на Нова година подаръци си разменят египтяните. За това свидетелстват откритите керамични съдове, които съдържат благовонни масла и парфюми, които хората си подарявали на Нова година и надписи в пирамидите с пожелания за новата година.

Кой е най-известният подарък в историята, какъв е бил най-честият подарък през Средновековието и къде е мястото на подаръците в българската история – гледайте в последното за тази година издания на „Историите ON AIR“, на 26 декември, от 19 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай