Свободно време

4 мисловни капана, които ни вредят

И пречат на щастието ни

09.02.2021г. / 11 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че начинът ни на мислене до голяма степен определя нашето поведение и решенията, които взимаме. Склонни сме и да се подведем по чужди мисли. Вижте кои 4 мисловни капана могат да попречат на щастието ни.

Халоефект

Познат още като ефектът на ореола е предубедено общо впечатление за даден човек (обект, явление), което се изгражда въз основа на само една черта от неговия характер, характеристика или външен вид, дадени му от някого, наречен „оценител“.

Според него, хората са склонни неволно да приписват социално желани черти на външно приятни хора. Или казано накратко, понякога се заблуждаваме за някого, че е мил, умен, любезен дори и да не разполагаме с преки доказателства за това. Разбира се, оценката може да бъде и отрицателна за някого, особено когото не познаваме добре, защото трети човек ни е казал нещо негативно за него.

Лошото на този мисловен капан е, че той потиска способността ни да правим реална преценка и в резултат на това да се доверим на някого, на когото не трябва.

Силата на мантрите в трудни моменти

Ефектът на езерото Wobegon

Този ефект е познат още като ефекта на свръхувереност. За разлика от самокритиката, която също е погрешен модел на мислене и води до ниско самочувствие, когато е в повече от необходимото, този ефект е положителната илюзия, която някои хора създават за себе си, оценявайки възможностите си „над средното“. Може би всеки от вас има поне по един такъв колега.

Месецът, в който сте родени, издава личността ви

В крайна сметка, този ефект вреди на личността, защото тя не вижда собствените си грешки, не смята, че има нужда да се надгражда и да придобива нови познания. В дългосрочен план, такива хора рядко постигат реален успех.

Парадокс на Абилин

Този парадокс е често срещан в работната среда. Крие се във факта, че всеки (или някой) отделен участник се страхува да изрази своите предпочитания, за да не останат останалите колеги с лошо впечатление за него. В крайна сметка, колективът приема дадено решение за работен процес или друго, което не удовлетворява всички в екипа. Този тип недоразумения се дължат на лоша комуникация в работната среда.

Свързани статии

Четене на чужди мисли

Може би няма човек който поне веднъж и според създалата се определена ситуация, да не си е казал, че знае точно в този момент какво си мисли за него отсрещната страна. Вярваме, че знаем какви мисли се въртят в главата на другия и сме абсолютно убедени, че те са отрицателни по наш адрес. Този погрешен начин на мислене може да ни накара да променим отношението си към този човек и това да доведе до нервно изтощение за нас.

По материали от adme.ru

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
Razbira se mojem da opedilim vseki kakto si iskame nema detr zasto ne opredelyame i analizirame nesta koito ne se kazvat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )