Свободно време

Как да водите пълноценен разговор без неловко мълчание

Усъвършенствайте уменията си на добър и приятен събеседник

01.04.2021г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато водите разговор с някого, понякога възникват неудобни паузи, в които нито един от вас не знае какво да каже, а тишината е повече от оглушителна. Това може да се случи както с познати и приятели, така и с непознати, а тогава напрежението е наистина голямо.

Учтиви начини да прекратите разговор

С непознати винаги е най-трудно. Липсата на знания за другия човек винаги затруднява гладкото протичане на разговора. И все пак има някои начини да водите пълноценни разговори без паузи, в които не се чувствате неудобно. Ето как да успеете.

Бъдете любопитни

Без да нахалствате и да разпитвате, проявете любопитство към събеседника си. Опитайте се да демонстрирате интерес към това, за което той говори. Хванете се за негови думи, вземете повод от изречени становища, нещо, което е споделил в разговора. Наблегнете на него, за да изявите интереса и любопитството си. Това винаги разпалва искрата на разговора и ви прави добър и желан събеседник. Хората обичат да говорят за себе си, за хобитата си, за постиженията си. Ако забележите, че събеседникът ви изобщо не иска да говори, не упорствайте.

Неприятни навици по време на разговор, които да изкорените

Намерете общ език

Общият език е един от най-бързите начини да подходите към събеседника си. Бъдете интуитивни и напипайте интересите му. Не засягайте деликатни теми, като религия и политика още от първия ви разговор, защото това може да доведе до конфликти. Бъдете умерени и избягвайте разногласия. Не нападайте и не бързайте да защитавате ревностно свои тези. Усмихвайте се повече и бъдете ведри.

Уверете се, че моментът за разговор е подходящ

Понякога хора избират лош момент за разговори. В такива моменти е възможно да не ви провърви в разговора и да ударите на камък. Ако изглежда, че събеседникът ви участва в разговора само за да не ви обиди, по-добре прекратете и отложете за по-нататък.

9 фрази, които интелигентните хора не ползват в разговор

Слушайте внимателно

Ако слушате внимателно събеседника си, това автоматично ще ви направи желани и харесвани личности, с които всички ще искат да разговарят. Обръщайте внимание на това, което човекът казва. Участвайте активно в разговора, а не отговаряйте едносрично. Обикновено хората, които виждат и чуват всичко, са приемани по-добре от околните отколкото онези, които демонстрират нежелание да комуникират, а още по-малко слушат събеседниците си и ги прекъсват.

Задавайте отворени въпроси

Въпросите, които задавате по време на разговора, е добре да бъдат отворени. Те предполагат даване на повече информация от събеседника ви. Тя ще ви помогне да разгърнете разговора. Ако задавате въпроси, на които може да се отговори с „да“ или „не“, това отново ще ви постави в ситуация на пауза или мълчание, което е неловко и нежелано.

Теми на разговор, чрез които да опознаете половинката си

Коментирай