Свободно време

Неприятни навици по време на разговор, които да изкорените

Пречат на общуването

23.03.2021г. / 08 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога не си даваме сметка как дразним околните с поведението си и ги караме да не желаят да общуват с нас. Хората рядко се замислят за своята част от вината, когато се стигне до въпроса „защо нямам приятели“ или „защо никой не иска да обядва с мен в офиса“. Може би с някои фрагменти от поведението си отблъскваме хората от себе си, най-вече с някои лоши навици по време на разговор.

Прекъсвате хората

Случва се на всеки да се сети нещо във връзка с темата в момента и да иска да го изкаже преди да го е забравил и преди да е станало неактуално. Нормално е и не е задължително да е грубо, но само ако се случва от време на време. Ако на всяка цена се опитвате да заглушите събеседника си и го прекъсвате с повод и без повод, желанието му за комуникация с вас ще се изпари. Това важи за всякакъв тип комуникация, както в личния живот, така и в професионалния.

9 фрази, които интелигентните хора не ползват в разговор>>>

Прекалявате със сарказма

Ако не пропускате да вложите сарказъм във всеки свой разговор без значение дали е уместно или не, можете да обидите събеседника си. Никой не би желал да е постоянно иронизиран или онова, което казва, да е непрекъснато апострофирано от вашите саркастични изявления. Сарказмът е белег за висока интелигентност, но не го натрапвайте прекалено, защото има обратния ефект.

Говорите само за себе си

Човек може да говори за себе си с часове, защото познава личността си най-добре. Въпреки това е горещо препоръчително да не злоупотребявате с персоната си, превръщайки я в главно действащо лице във всеки свой разговор, защото досаждате на събеседниците си. Поинтересувайте се и от техните мисли и преживявания, за да отвърнат със същото към вас. Така комуникацията става двустранна и пълноценна.

6 стъпки за подобряване на комуникацията във връзката ви>>>

Гледате в телефона, докато говорите

Един от най-неуважителните навици по време на разговор е липсата на зрителен контакт. Ако говорите и едновременно си гледате в телефона, ще обидите човека срещу себе си. И още по-лошо – ако той ви говори, а вие скролвате из Фейсбук, това е явен признак на незаинтересованост, който дразни.

Винаги трябва да сте прави

Някои хора имат този неприятен навик да отстояват непременно и на всяка цена своето мнение, налагайки го на околните. Дори вашата гледна точка да е правилна, не я натяквайте настървено, защото скоро няма да остане нито един желаещ да говори с вас на каквато и да е тема.

Свързани статии

Измествате темата на разговора

Ваша приятелка ви споделя за страхотното си пътуване до Рим, което е било незабравимо. Преди да ви разкаже каквито и да е подробности обаче, вие я прекъсвате и започвате да разказвате (поне за десети път) за вашето преживяване в Милано, например. Хубаво е да обменяте опит и разкази за пътуванията, които са ви страст, но е добре да съпреживеете разказите на приятелите или колегите си преди да разкажете за своя опит. В противен случай ситуацията прилича на завистлив събеседник, който не иска да остане назад и затова навира в носа на другите страхотните си преживявания.

Превръщате всеки разговор в клюка

Не всеки е клюкар и не на всеки му се слушат разни пикантни истории за колеги, познати или приятели. Ако постоянно обръщате разговора в тази посока, вероятно предизвиквате неприязън у някои хора.

4 зодии, които са добри комуникатори във връзките>>>

Задавате провокиращи въпроси

Мислите си, че сондирате незабелязано или че задавате пробващи въпроси без събеседникът ви да се усети. Не подценявайте толкова хората и спрете да го правите, защото ще ви разберат погрешно. Ще си съставят мнение за вас, че сте прикрита личност, която предпочита да не говори директно, а да задкулисничи.

Коментирай