Българската пиеса „Виктория“ на драматурга и режисьор Йордан Славейков ще се състезава с още 30 проекта на фестивала „Предпремиери“ в Полша. Фестивалът се провежда повече от 20 години в театър „Йероним Конецки“ в полския град Бигдошч. Тази година журито обособи Международната драматургична награда „Аврора“ за изключителен съвременен драматургичен текст. Автори от 30 държави в Европа и Азия ще вземат участие в конкурса, а текстовете ще се разглеждат на полски, руски или английски език.

„Виктория“ е един от артистичните проекти, получили финансиране по време на пандемията от Национален фонд „Култура“ и извънредната сесия на програмата му „Творчески инициативи“. Пиесата разглежда конфликта майка-дъщеря и първо беше реализирана в дигитална среда с 8 професионални актриси от 8 различни държави, които заснеха с видеокамери различни монолози. В хронологична последователност видеата бяха монтирани и публикувани за свободно гледане в youtube.

Организаторите на фестивала в Полша решават да дадат сцена на нови драматургични текстове, тъй като според тях именно те определят векторите в развитието на съвременния театър. Идеята на международния фестивал е да търси нов език и нови форми на театър, вярвайки че Полша може да се превърне в своеобразен център за съвременна драма и театър. Името на наградата „Аврора“ не е избрано случайно. От една страна, означава сияние, зора и обновление, от друга, символизира революцията.

През последните двадесет години полският театър се ориентира към Запада, черпейки вдъхновение от западната естетика, теми и текстове, като пренебрегва собствените си корени и източниците на вдъхновение в своя регион. В новата формула на фестивала „Предпремиери“ организаторите се обръщат към Изтока, приемайки го като символ на обновлението и началото на живота. Изтокът като взаимнопроникване на култури, религии, политически системи.

Място в което се сливат национални позиции, традиции, идеи, често взаимно изключващи се; където се задават въпроси за духовното състояние на човека, за неговата националност и идентичност, за историческата и социалната истина все още остават актуални и се превръщат в теми на театралното творчество, особено драматичното.

В първия кръг на конкурса „Аврора“ журито ще излъчи 5 изключителни драматургични текста, които ще бъдат показани под формата на сценични етюди по време на фестивала „Предпремиери“. Втората селекция ще бъде направена от Състезателен международен комитет, начело с беларуската писателка Светлана Алексиевич, която е и лауреат на Нобелова награда. А големият победител на „Аврора“ ще получи 50 хил. полски злоти, което се равнява на 22 хил. български лева.

Монодрамата на Йордан Славейков „Виктория“ е сред финалистите в Националния конкурс за нова българска драматургия „Иван Радоев“ гр. Плевен.