Свободно време

Кои цветове ни правят тъжни и кои щастливи?

И как да ги използваме

31.05.2021г. / 15 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Светът край нас е свързан по някакъв начин с емоциите, които изпитваме. Цветовете не са изключение, защото те са част от нашия свят. В интериора на дома, офиса, вилата, облеклото, маникюра, храната, която консумираме, те създават в нас различни усещания. Можем да използваме техния психологически ефект, за да релаксираме или да се мотивираме за работния ден, за спортна активност или нещо друго.

Кои цветове ни правят тъжни и кои щастливи?

Топли цветове

За такива се приемат червеното, оранжевото и жълтото. Топлите цветове обикновено предизвикват чувство на щастие, оптимизъм и енергичност. Жълтото, червеното и оранжевото обаче също могат да имат ефект на напрежение, затова е важно да ги използваме пестеливо в облеклото или интериора край себе си. Червеното също така повишава раздразнителността и апетита.

Кои цветове ще ви донесат късмет според деня на раждане

Студени цветове

Студените цветове включват зелено, синьо и лилаво. Студените цветове обикновено успокояват, но могат да създадат и чувство на тъга. Лилавото често се използва за подпомагане на идеите, креативността, тъй като е смесица от синьо (спокойно) и червено (интензивно).

Цветни храни, подхранващи кожата

Цветове за щастие

Щастливите цветове са ярки, топли, като жълто, оранжево, розово и червено. Пастелните цветове – прасковен, светлорозов или люляков също могат да имат повдигащ настроението ефект. Колкото по-ярък и светъл е един цвят, толкова по-щастливи и оптимистични се чувстваме.

Цветове, които може да ни натъжат

Или да подсилят тази емоция. Това са багри, които са тъмни и приглушени. Сивото е типичният тъжен цвят, но тъмните и приглушени хладни цветове като синьо, зелено или неутрални като кафяво или бежово също имат подобен ефект върху чувствата и емоциите. Ето защо с тях също трябва да внимаваме. От друга страна, ако използваме пестеливо кафяво и сиво, това са цветове, които символизират стабилност.

Свързани статии

Цветове за повече енергия

Ярките и наситени цветове, неоновите, могат да имат мощен ефект върху емоциите. Цветове като яркочервено, яркожълто, оранжево и неоновозелено могат да помогнат за повишаване на концентрацията, бдителността, физическата активност, но могат и да дразнят очите, ако са в повече. Не бива да забравяме и за разкошните кралскосиньо, тюркоазено, пурпурно и изумруденозелено, които също могат да имат стимулиращ ефект и да ни накарат да се чувстваме освежени и заредени с енергия.

Успокояващи цветове

Студените багри като синьо и зелено могат да ви накарат да се чувствате спокойни. Пастелните като бебешкосиньо, люляк и мента имат успокояващ и релаксиращ ефект. Неутрални като бяло, бежово и сиво също могат да ви накарат да се чувствате спокойни. Колкото по-малко цветове комбинирате в интериора и колкото по-опростен и изчистен е дизайнът, толкова по-спокойни ще се чувствате.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 2 години )
ne mislia 4e mi vliae na nastroenieto daden cviat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар