Свободно време

5 признака, че партньорът ви е погълнат от себе си

Каква е връзката между погълнат от себе си и нарцис?

13.07.2021г. / 09 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човекът е егоистично същество. В природата на хората е заложено его, което животните нямат. Това е и една от фундаменталните разлики между нас и животните. Егото ни прави егоистични същества, които в различна степен мислят преди всичко за себе си, после за другите. При някои хора егото е по-слабо изявено. При други е силно застъпено и цялото им съществуване се върти около него. Такива хора изглежда сякаш са изцяло погълнати от себе си. И това е самата истина.

4 знака, че сте отгледани от нарцис

Какво означава да си погълнат от себе си?

Погълнати от себе си и цялото си същество хора имаме навсякъде около нас. Те могат да бъдат приятели, роднини, колеги и партньори във връзките ни. Общуването с тях се превръща в истинско предизвикателство. От ден на ден отношението им към нас самите и към околните отравя обстановката, кара ви да се чувствате незначителни и маловажни. Действията на погълнатия от себе си човек са насочени само и единствено към него, към това да има облага във всяка ситуация, притъпявайки перспективите за другите хора. Погълнатите от себе си са фокусирани върху задоволяването на собствените си желания и нужди.

Знаци, че партньорът ви е егоист

Егоцентризмът на хората, погълнати от себе си, е силно изразен. Въпреки това, ако имате връзка с такава личност, може да ви отнеме известно време, докато осъзнаете напълно ситуацията. Те умеят да се прикриват и да извъртат, когато ги попитате или им кажете, че сте забелязали как целият свят се върти около тях. Измислят всякакви умели техники, за да ви убедят, че не сте прави. Между думите и действията им обаче има голяма пропаст, която издава нагласата им.

Каква е връзката между нарцисизма и егоцентризма, характерен за хората, погълнати от себе си?

Нарцисизмът има много разновидности. Той може да се прояви в различна степен. Има качества и типове поведение, които издават нарцисите и които подсказват, че срещу вас стои човек, чието его е над всичко. Нарцисите са погълнати от себе си. Те правят така, че винаги всичко да се върти около тях. Съществуват обаче различни типове нарцисизъм, като типът личност, погълната от себе си се включва към тях, но не означава задължително, че такъв човек е автоматично нарцис, принадлежащ към така наречената диагноза нарцистично личностно разстройство. Това означава, че нарцисът е погълнат от себе си, но погълнатият от себе си човек невинаги е нарцис.

5 червени флага, за които да следите по време на секс

Кои са признаците, че партньорът ви или близък човек е погълнат от себе си?

1. Всичко е по неговия начин.

Независимо какво правите, погълнатият от себе си човек държи всичко да се случва по неговия начин. Различните хора от този тип го правят по свой начин – някои мрънкат, други настояват, трети са по-агресивни в методите си на налагане на мнението. Без значение как го постига, погълнатият от себе си човек ще ви насочва винаги към неговите вкусове и предпочитания.

2. Превръща всичко в състезание.

Погълнатият от себе си, както и нарцисът, превръщат всичко в състезание. Те трябва да печелят по точки във всичко, с което се захванат, дори в най-дребните неща. По този начин взимат надмощие над другите. Чувстват се значими и успели. Хвалят се с постиженията си. Превръщат дори най-незначителното нещо в огромна победа, с която се хвалят. Не се интересуват дали ще накарат близък човек да страда с действията и думите си.

6 неща, които нарцисите не правят

3. Манипулира.

Емоционалната манипулация е един от най-често използваните методи на тези личности. Те контролират поведението и мислите на близките си хора. Коригират ги постоянно. Оспорват възгледите им, като ги разколебават в самите тях. Така упражняват контрол, като им вменяват собствените си виждания за това как трябва да се случват нещата.

4. Реагират на проблемите на другите с токсична позитивност.

Погълнатите от себе си хора винаги знаят какво да кажат в дадена ситуация така, че да обърнат нещата отново към себе си. Те не понасят другите да имат повече проблеми от тях. Ако споделите за някакъв проблем, те ще ви отговорят по позитивен начин, така че да омаловажат проблема ви и да ви накарат да се чувствате сякаш мрънкате за глупости. А след това ще ви облъчат със собствените си проблеми, давайки безброй примери за това как положението може да е още по-зле от вашето.

Нарцис ли сте в общуването?

5. Знае как да прикрива егоизма си.

Погълнатият от себе си човек знае какво да каже във всяка ситуация. Той е изкусен манипулатор и добре знае какво се очаква от него. Наясно е с правилната реакция в зависимост от това с кого говори. По този начин често жертвата трудно определя, че общува с болезнен егоцентрик, който извърта всичко в своя полза.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
vmesto da revete namerete si a moje bi imate takiva koito tocno vi pasvat zanimavaite sas tyah obrastate vnimanie na tyah
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 2 години )