Свободно време

7 черти на характера, показващи, че не уважаваме себе си

Не изразявате мнението си

14.07.2021г. / 13 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Общуването с другите не е лесно. Още от деца се учим на това как се гради ефективна комуникация. С времето се оформяме и като личности, с набор от личностни черти, според които другите ни приемат по определен начин. Искаме да сме харесвани и най-вече уважавани, но ако ние самите не се уважаваме и другите няма да го правят.

Вижте кои черти на характера пречат да заслужим нужното уважение.

Жертвате себе си заради другите

Понякога се случва нашата отдаденост да бъде погрешно възприета и отсрещната страна да я приеме за даденост или като инструмент, с който може да злоупотребява. За съжаление, когато жертваме твърде много от себе си, без да даваме заявка, че не сме даденост, тогава си вредим. Може би сте чували израза, че човек когато е прекалено добър, не е добър за себе си. От нашата отдаденост може да се възползват приятели, партньор във връзката или бизнеса, колеги, шефове, роднини.

6 цвята за добро настроение според фъншуй

Не приемаме и не обичаме своето тяло

Обичате ли тялото си? По-лесно ни е да се сравняваме с модели, близки, познати и да виждаме недостатъците си. Когато не обичаме своето тяло, ние не се грижим добре за него, което означава, че като цяло неглижираме себе си и своето физическо и емоционално здраве.

Счупеното огледало носи 7 години лош късмет. Наистина ли?

Не изразявате мнението си

Още една черта на характера, която показва неуважение към себе си и създава удобна позиция за тези, които искат да злоупотребят с нас. Невъзможността да откажем, да изкажем мнение по даден въпрос, когато не искаме да направим дадено нещо, но ни е страх да не излезем невъзпитани, да не се създаде конфликт. Слабостта на характера винаги си личи и винаги има някой, който е готов да се възползва от нея.

4 ползи от игнорирането

Не вярвате на себе си и постоянно искате съвет

Липсата на самоувереност в някои случаи може да ни предпази от това да направим погрешна стъпка, да вземем неправилно решение. Но и с нея трябва да сме умерени. Постоянната самокритичност и недоволство от себе си само пречи на това да постигаме успехи, а е и признак на неуважение към нас самите. Тогава как искаме другите да ни уважават?

8 въпроса, с които да разгадаете другите

Опитвате се да спечелите другите

Такова поведение се формира още в детството, когато като деца се опитваме по всякакъв начин да спечелим вниманието и любовта на другите, да ни одобряват, да ни хвалят постоянно. И ако е имало подобен дефицит или само така сме се чувствали важни, тази черта се проявява и на по-късен етап от живота ни. Готови сме да жертваме себе си, да не отказваме, дори да сме лицемерни, само за да ни харесат.

Свързани статии

Толерирате очевидно неуважение към себе си

Винаги ще се намери някой, който ще се отнася неуважително към нас – роднина, колега, партньор във връзката, приятел, непознат. Когато човек има страхове, липса на добра самооценка за себе си, търси постоянно одобрение и е готов на постоянни жертви за другите, без да отстоява интересите си, той става жертва на хора, които систематично показват неуважение към него по един или друг начин.

Трудно разпознаваме ласкателството

Случва се когато ни липсва увереност в себе си и уважение, да изпитваме нужда от нечие признание за това колко добре работим, колко сме привлекателни и т. н. Тогава сме силно податливи на ласкателства, а тези, които ни ги отправят, обикновено са нелоялни и винаги целят нещо.

Коментирай