Свободно време

Защо понякога е добре да се сравняваме с другите

Може да ви подейства мотивиращо

21.09.2021г. / 13 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да сравняваш себе си с другите като цяло не е добра идея. Но ако приемем това за някакъв вид правило, понякога всяко правило си има своите изключения. Изненадващо, но сравняването може да ни бъде от полза понякога, ето защо е важно как да се възползваме от него по най-добрия начин. Вижте повече в следващите редове.

Може да ви подейства мотивиращо

Понякога сравняването на себе си с друга личност може да се окаже от полза, побутвайки ни да станем по-активни, да започнем определен вид промяна. Разбира се, важно е да взимаме добрите примери, да се вгледаме в техните добри навици.

Това може да ни бъде особено полезно, ако искаме да променим начина на хранене към по-здравословен, да намерим по-добра работа, от която да печелим повече, да надградим своите умения и т. н. Но все пак не забравяйте, че има разлика между това някой да ви вдъхнови и това да му подражавате. От второто няма ползи.

Тест с картини разкрива нагласата ви към живота

Нищо не е даром

Стремейки се да бъдем по-добри във всичко, ние сме склонни да приемаме обикновените неща за даденост. Ежедневието ни е толкова динамично, че не забелязваме малките неща, които всъщност правят живота ни прекрасен – любимото кафе, любимият десерт, времето с любими хора, залезите и т. н.

Знаем че са част от живота ни и забравяме, че всъщност сме големи късметлии, защото вглеждайки се в някого, който няма това, което ние имаме, си напомняме, че нищо не е даром и трябва да сме благодарни всеки ден за хубавото.

Първото, което виждате в картината, разкрива много за вас

Понякога помага в разрешаване на проблемите ни

Може би няма човек, който да не сравнява собствената си сложна ситуация с нечия чужда, преди време. Ако имаме казус за разрешаване и знаем, че наш познат, близък, колега вече е преминал през нещо такова, бихме могли да чуем неговата гледна точка и да заимстваме някоя идея, която да ни е от полза.

Свързани статии

По-малко самосъжаление

Може би няма човек, който да не се е самосъжалявал в някакъв момент от живота си, а някои дори го правят твърде често. Има редица примери за това, които могат да се отнасят до това каква кола карате вие и съседът ви, колежката има по-хубави дрехи от вашите или по-привлекателна фигура, избирате по-евтини почивки, за разлика от ваш познат, който почива луксозно, като смятате, че животът е несправедлив към вас и т. н.

6 навика на скучните хора

Според проучване проведено от Concordia University, сравняването на нашите съжаления с това на чужди хора, всъщност може да провокира положителни емоции, особено ако чуждите съжаления се окажат по-негативни от вашите. Или вие искате нови червени обувки, защото имате 20 чифта в различни цветове, докато ваша приятелка няма възможност да си купи като цяло нови обувки за сезона.

По материали от brightside.me

Коментирай