Свободно време

5 признака, издаващи комплекс за превъзходство

Какви са личностите, които страдат от изкуствено повишено самочувствие

20.10.2021г. / 17 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комплекс за малоценност е термин, който всички използват като нарицателно за хора, които се стараят да изпъкват, но нямат дадените качества за това. Има и друг вид комплекси, които издават прикриване на неосъзнатите недостатъци. Част от тях е комплексът за превъзходство.

4 знака, че сте отгледани от нарцис

Хората, които страдат от комплекс за превъзходство, са с изключително високо мнение за себе си. Те се стараят да показват превъзходството си над другите във всеки удобен момент. Съзнателно или не ги унижават. Държат се снизходително, въпреки че човекът срещу тях не заслужава подобно отношение. Поведението им често е оскърбително и кара хората около тях да изпитват неприязън. Отношението на страдащите от комплекс за превъзходство към другите обикновено отблъсква и ги десоциализира вместо да ги приобщава към останалите.

Комплексите за превъзходство обикновено са защитни механизми, които издават изключително дълбока несигурност в себе си, ранимост, слабост и чувство на неадекватност в някакъв смисъл, смята психологът доктор Хейли Шафир, цитирана от mindbodygreen.com. Според нея срамът в неудобни ситуации е толкова силен при такива хора, че човек използва всички механизми на защити, за да се представи като силен и несломим пред другите.

3 стъпки, с които да извисите самочувствието си до небето

Хората, които страдат от комплекс за превъзходство всъщност са безкрайно слаби и страхливи, като демонстрацията на превъзходство е единственият начин да се почувстват силни. Често те си вярват и са дълбоко убедени в качествата си, без да могат да признаят пред себе си, че всъщност не ги притежават. Отричат докрай пред себе си очевидното. Това е начин да избягат от проблемите, които имат със собствената си личност.

Комплексът за превъзходство е клинична диагноза за психичното здраве, но теоретично може да се лекува или коригира чрез подходяща психологическа терапия, смята доктор Стерлин Мосли, асистент в катедрата по човешки взаимоотношения към Университета в Оклахома, пише mindbodygreen.com.

Как да подобрите интимното си самочувствие?

Какво точно представлява комплексът за превъзходство?

Човек с комплекс за превъзходство обикновено има прекалено уверена, преувеличена представа за себе си, която може да накара околните да го определят като надут, „въздух под налягане“, високомерен в много осезаеми мащаби. Хората, които страдат от този комплекс, се държат унизително и снизходително към останалите, демонстрират колко повече знаят и умеят, компетентни са по всички въпроси. Когато говорят за нещо го правят по начин, който да им помогне да изпъкнат. Думата им сякаш е последна.

Кои са най-отличителните признаци, че някой страда от комплекс за превъзходство?

1. Маниакална необходимост от контрол.

Стремежът към контрол не е случаен. Обикновено той е продиктуван от вътрешни механизми, коренящи се много по-далеч от самия контрол. Уверените личности не се стремят да контролират процесите около себе си, още по-малко хората в живота си, докато неуверените хора, страдащи от комплекс за превъзходство обикновено правят точно това. Опитват се да валидират собствения си живот и ценност чрез опити за тотално обхващане на ежедневието и мислите на хората около себе си. Постоянно ги ангажират със себе си, карат ги да изпитват вина за неща, за които нямат такава, показват им колко повече знаят от тях и с това ги задължават да им се доверяват.

Как хората с ниско самочувствие отблъскват любовта

2. Всеобхватно убеждение, че са по-добри от другите.

Невинаги демонстрацията на знания автоматично означава комплекс за превъзходство. Обикновено той се различава по натрапчивия стремеж към доказване и показване на това превъзходство. Хората, които страдат от този комплекс обикновено се опитват всячески да убедят другите в качествата си дори в ситуации, в които това е напълно излишно.

3. Взривоопасни прояви на гняв или презрение, ако някой оспори знанията и уменията им.

Болната тема на страдащите от комплекс за превъзходство са знанията и уменията им, компетенциите им, мнението им като цяло. Ако някой дръзне да ги оспорва, още повече с истински и валидни аргументи, хората с този комплекс обикновено изпадат в ярост, защото са безсилни в липсата си именно на такива аргументи. Първичната им реакция е да се ядосат и то мълниеносно.

4. Неспособност за приемане на критика.

Ако някой се опита да критикува такава личност, ще се срещне с изключително упорство, гняв, отхвърляне, драма. Страдащите от комплекс за превъзходство са убедени в това, че са по-добри от другите и в никакъв случай не биха приели нормално критика, била тя и градивна.

3 причини хората да не ви харесват

5. Много ниско самочувствие, което е осезаемо за другите в определени ситуации.

Колкото и да се опитват да се контролират, такива хора се издават в дадени ситуации, че всъщност страдат от безкрайно ниско самочувствие. Усещането за малоценност проличава в задаване на въпроси, искане на оценка за свършена работа, очакване на одобрение. Лесната ранимост също е много показателна. Те се засягат от най-малкия коментар, провал, неодобрение.

Коментирай
Свободно време