Свободно време

5 токсични мисли, с които е време да се разделите

Твърде много обобщавате това, което ви се случва

14.04.2024г. / 10 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ние сме това, което мислим. Често нашите мисли са определящи за излъчването ни, мотивацията, нагласата за живота като цяло. Винаги можем да изберем дори в трудни ситуации да бъдем повече позитивни, отколкото негативни. Токсичните мисли ни пречат и тровят живота ни.

Вижте с кои е време да се разделите.

Мислите в крайности

Това е доста токсично и вреди на личността. Да мислите в крайности означава да се стремите да бъдете идеалните домакини и майки, да сте перфектната половинка, да имате отлични резултати в работата и т. н. От друга страна, вероятно сте забелязали, че понякога твърде голямото старание всъщност създава голяма бъркотия и не се получава желаното от нас. Тогава започваме да обвиняваме себе си. Критични сме и в много други случаи към личността си. Канят ни например на забавно събитие с танци или рисуване и веднага си казваме, че няма да можем да се справим и с двете, а би трябвало да мислим, че ще бъде забавно.

Как да се справите с токсичните колеги

Твърде много обобщавате това, което ви се случва

Още едни токсични мисли, от които не се нуждаете. Понякога, когато не се осъществяват плановете според очакванията ни, веднага започваме да обобщаваме, да слагаме край на плановете си, завършвайки с извода, че всичко е провал, че не ни чака нищо добро. Започваме да се критикуваме, съжаляваме, мислим за себе си като за личност, която не е способна на нищо градивно. Всичко това пречи да видим възможностите и да продължим напред мотивирани.

10 признака, че партньорът постоянно ви вменява чувство на вина

Не приемате добрите отзиви към вас, комплиментите

Това е признак на ниско самочувствие, несигурност в себе си. Защо ви е трудно да приемате комплименти? Не смятате, че ги заслужавате или не вярвате, че сте способни на успехи? Следващия път, когато някой ви поздрави, дори за хубавата рокля, приемете милите думи. Научавайки се да приемате положителни отзиви, вие не обезценявате собствената си стойност. Излъчвате самочувствие, много по-привлекателни сте.

Позволявате на вашите емоции да контролират решенията ви

Токсичните мисли лесно могат да ни завладеят, а с тях вървят и токсичните емоции. Те ни объркват, подвеждат, спират ни от успеха, премерения риск, желаната промяна.

Свързани статии

Ако винаги мислите, че ще се провалите, че няма да успеете, защото не сте достатъчно добри, не може да пътувате до желани дестинации, защото няма да ви е лесно да спестите сумата, тогава възможностите няма да дойдат при вас. За жалост емоциите по някакъв невидим начин контролират събитията в живота ни.

Трябва, трябва, трябва

Колко често си поставяте това условие? Трябва да тренирате няколко пъти седмично, трябва да отслабнете, трябва да готвите всеки ден, трябва, трябва... В някои ситуации използването на тези думи е равносилно на поставяне на нереалистични цели, очаквания, създаване на ненужен стрес. Много по-продуктивно и спокойно би било, ако мислите в посока, в която не се чувствате ограничени/притиснати от срокове, без стрес, които ви мотивират и ви правят щастливи.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 2 години )
ne stradam ot bezpri4inna veselost , no ne sum negativna . kategori4no sum optimist i se boria za 6tastieto i liubovta si
отговор Сигнализирай за неуместен коментар