Свободно време

Как да се справите с токсичните колеги

Поставяйте граници и се научете да казвате „не“

15.11.2021г. / 11 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прекарваме повече време в работата сред колегите си, отколкото сред близки. Затова е много важно какъв е работният климат. Има едно неписано правило, което важи за всяка фирма (с изключение на личната фирма) – токсичните колеги. Един или повече, те са навсякъде. Понякога са толерирани от ръководството, получават високи заплати, а уменията им далеч не ги оправдават. Как да се справите с тях?

Не се потапяйте в негативизма на въпросния колега или колегите

Много малко време ни е нужно, за да разберем дали приятно милият колега, всъщност е токсична личност, която вреди на екипа, но може да навреди в частност и на нас. Затова е важно бързо да се разграничим от такива колеги, да прекарваме по-малко лично време с тях – например паузи за кафе, обяд, в които говорим за всичко и може да бъдем въвлечени в интриги. Има една мисъл която гласи, че „Корабите не потъват заради водата около тях; корабите потъват заради водата, която влиза в тях.“

10 признака на манипулация от страна на колеги или шефа ви

Бъдете настоятелни с идеите си

Токсичният колега се страхува от конкуренцията, защото знае, че няма особени възможности, които да доказва. Ето защо той ще се опита по всякакъв начин да навреди на вашите планове за доказване, за осъществяване на идеите ви. Бъдете упорити и не се поддавайте на този натиск, особено ако от този колега не зависи осъществяването на идеята ви или поне не на сто процента. Ако е необходимо разговаряйте с мениджър на високо ниво и представете идеите си на него.

Кои са трите най-приказливи зодии?

Поставяйте граници и се научете да казвате „не“

Има различни типове токсични колеги. Някои са досадни и само се оплакват, други създават интриги, има такива, които прехвърлят работа към останалите си колеги. Затова е много важно още от самото начало да поставите граници и дадете яснота на токсичния ви колега, че няма да изкарвате неговата заплата, че интригите не ви вълнуват и че може да съдействате с помощ, когато на вас ви е удобно. В противен случай ще ви използва винаги, когато може.

Оцветете стреса – как цветовете ни помагат да балансираме емоциите

Свързани статии

Ако е възможно, опитайте се да обърнете ситуацията

В даден момент въпросният токсичен колега може да започне да ревнува от вас, да ви завижда по ред причини. Да промени поведението си, да се опита да ви злепостави. Опитайте се деликатно да намерите причините за тези промени. След това имате два варианта – или да се отдръпнете от тази личност, или да се опитате да я накарате да се чувства по-малко застрашена от вас, оставайки много предпазливи за в бъдеще към нея.

Не се опитвайте да постигнете нереалистичните им очаквания

Особено ако не става въпрос за ваш шеф. Токсичният колега винаги ще ви накара да се съмнявате в това колко добре вършите своята работа, че не сте на неговото ниво. В такива случаи просто останете позитивни и продължете да работите с вашето темпо. След като ви напада по този начин, вероятно се справяте твърде добре и това го притеснява.

По материали от brightside.me

Коментирай
Свободно време