Свободно време

10 признака на манипулация от страна на колеги или шефа ви

Как да познаете, че сте обект на манипулация на работа

11.11.2021г. / 15 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Манипулативното поведение е навсякъде около нас. То се проявява по много различни начини в зависимост от това каква техника използва манипулиращият човек. Терминът „gaslighting“ е един такъв тип манипулация, който няма точен превод от английски на български. Той включва манипулационни техники, които имат за задача да накарат „жертвата“ да започне да се съмнява в себе си, способностите си. Резултатът често е загуба на самочувствие, обърканост, ниска самооценка.

7 фрази на партньора ви, които издават, че ви манипулира

Този тип манипулация се среща навсякъде в отношенията. Може да се наблюдава в интимните отношения, между приятели, в семейството, както и на работа между колеги или между шеф и подчинен.

Когато някой ви тормози на работа по този манипулативен начин, без значение дали е колега или шефът ви, това се отразява не само на качеството ви на работа, но и на психиката ви, на цялостното ви емоционално състояние. Изкривяването на обстановката и обстоятелствата на работа от страна на манипулатора имат за цел да омаловажат постиженията ви, да ви объркат, да ви накарат да се съмнявате в себе си и в крайна сметка да блокират успеха ви.

7 реплики, които манипулаторите използват срещу вас

Кои са най-честите примери за манипулация от типа „gaslighting“ на работа?

1. Манипулаторът ви казва, че никога не е получил презентацията, която е поискал, дори да сте сигурни, че сте изпълнили всички изисквания. Все намира начин да ви критикува – че не е предадена навреме, че не е изпратена с точната разписка, че по някакъв начин не сте синхронизирали кореспонденцията.

2. Манипулаторът става отбранителен, когато започнете да излагате аргументите си. Предизвиква ви да изложите гледната си точка и след това започва да я изкривява, без да приема аргументите ви. Накрая вие започвате да се съмнявате в правотата си, въпреки че усещате, че сте прави.

3. Манипулаторът използва привидно позитивна нагласа, но само за да постигне точката на пречупването ви. Усещате го, когато сте завършили проект, той ви прави комплимент, но е последван от критики, които са безпочвени. Усеща се като комплимент, даден по задължение, но не и искрен.

Как да се справим с емоционален манипулатор?

4. Манипулаторът прави коментари, за да ви уязви. В такива случаи те невинаги имат общо с работата ви, а по-скоро са свързани с подробности от външния ви вид или личния ви живот, които той използва като оръжие.

5. Манипулаторът омаловажава успехите ви. Намира повод да ви критикува, макар и през усмивка. Кара ви да мислите, че не сте заслужили успеха си, а сте го постигнали по стечение на обстоятелствата или благодарение на късмет.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
ya tozi skrit shev da se boyavi bre zad stenite i baba moje da go vidim kakav maskar a ne da se opitva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар