Семейство

Какво трябва да разрешите в живота си преди да имате деца

За щастливо семейство

13.11.2021г. / 19 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаете ли, че според редица западни изследвания, психологическите проблеми със самочувствието, работата и дори отношенията между партньорите, могат силно да засегнат новороденото. Така например учените смятат, че жените, които вече имат деца, но искат още, макар да осъзнават, че възрастта им е напреднала, всъщност се опитват да запълнят вътрешната си празнота или са имали нещастно детство.

Учените са на мнение, че е добре човек да разреши някои проблеми в живота си, преди да реши да има деца. Ето някои от тях.

Очаквате, че появата на бебето ще спаси връзката ви

Всъщност, ако връзката ви не върви гладко, има неразрешими проблеми, например свързани с лоши навици на партньора, появата на бебето няма да спаси взаимоотношенията. Много погрешно вярване, защото отношенията могат да се влошат още повече и да се стигне до раздяла.

Как един родител руши връзката с децата си

Вашата кариера е вашият основен приоритет

Работохолизмът се отразява негативно не само върху самите родители, но и върху децата им. Те обикновено стават емоционално пренебрегвани и карани да се чувстват „невидими“. С течение на времето децата започват да се чувстват по-малко оценени, имат ниско самочувствие, тръгват по лош път. Родителите, които вярват, че работата им е на първо място, обикновено са по-нервни към децата, нетърпеливи, защото трябва да им отделят от времето, което може да вложат в работа.

Как родителите отдалечават децата от себе си

Борите се със стреса и тревожността

Според западно проучване, негативните емоции на родителите могат да повлияят по лош начин на развитието на децата им. Експертите смятат, че особено силно влияние се проявява през първата година от живота на бебето. В резултат на това е възможно децата да придобият отрицателните емоции и поведение на своите родители.

Не сте доволни от собствения си живот

Още нещо, за което трябва да помислите преди появата на бебе е доколко сте доволни от живота, който живеете. Децата попиват поведението и емоциите от родителите си. Ако вие сте недоволни от живота си преди появата им, след като ги придобиете няма да бъдете с по-голямо самочувствие, да имате спокойствието, че живеете в нормални условия за създаване на щастливо семейство.

Свързани статии

Децата виждат недоволството и на един по-късен етап от живота си ще се чувстват несигурни за собствения си живот.

Вие самите все още се чувствате като дете

Според забавния сайт brightside.me, психолозите дори имат специален термин, „инфантилизъм“, който описва човек, който се държи главно като дете, макар да е възрастен. Такива личности са склонни да се ръководят от емоции, а не от разума си, а родителството изисква издръжливост и самоконтрол. Децата се нуждаят от емоционално стабилно семейство.

По материали от brightside.me

Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 2 години )
minala sum tozi etap ot jivota si . otdavna imam goliamo hlape , a s vtooria muj v jivota si , niama da ima nujda da obsujdame temata publi4no . tova sa li4ni ne6ta.toi sam 6te re6i kakvo i kak i 6te mi kaje da se suobrazia.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
imahme mnogo volno detcvo pravehme kakvoto ni se iska takace vece sme na 50 i nema nujda da ni ycite koi kvo da pravi nema kak da naycis staro kuce kak da stoi tvarde kasnoo ee
отговор Сигнализирай за неуместен коментар