Свободно време

Как да контролирате емоциите си?

Заменете негативните навици с положителни

03.12.2021г. / 13 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Според забавния сайт Bright Side основната дефиниция на самоконтрола, която психолозите дават, е „способността да се управляват собствените импулси, емоции и поведение за постигане на дългосрочни цели“.

Оказва се обаче, че липсата на самоконтрол, особено когато става въпрос за контролиране на емоциите ни, е по-често срещана и много хора се сблъскват с този проблем. Как да се научим да контролираме своите емоции? Вижте няколко стъпки.

Не забравяйте за усмивката

Според западно проучване, усмихвайки се в моменти, в които не ни е до това, може да помогне да „излъжем“ мозъка си, че сме щастливи. Не бива да забравяме, че усмивката винаги ни помага да изглеждаме по-привлекателни.

10 причини да спрете да чакате мъж, който се среща с друга

Съсредоточете се върху дишането си

В ситуации на напрежение е много важно да овладеем дишането си, за да овладеем себе си. Според германския учен Екхарт Толе, ключът към вътрешната трансформация е да живеем в настоящия момент. Затворете очи и обърнете внимание на дишането си, когато се чувствате напрегнати. Толе казва, че когато усетим дишането си, то е бавно и дълбоко, това намалява значително напрежението.

Заменете негативните навици с положителни

Това е навик, който се гради с усилия, но успеете ли с него, ще видите колко по-добре се чувствате. Имате например лош ден и ви се иска да хапнете нещо сладко или любимата пица, за да се почувствате по-добре. Вместо това отидете на йога, фитнес или друго забавно занимание. Ако ви се иска да си купите нещо, от което нямате реална нужда, отидете на разходка из природата, така няма да харчите излишно.

6 правила, които щастливите хора следват

Създайте си рутина, която работи за вас

Ако искате да владеете себе си по-добре, опитайте се да си създадете своя рутина. Рутината ни помага да развием положителни ежедневни навици. Това може да е спортна активност след края на работния ден или друг вид занимание, като разходка, театър, кино, четене на книга и т. н. Правете неща, които са полезни за тялото и духа и ви помагат да балансирате емоциите си.

Свързани статии

Направете списък със задачи

За да създадете устойчива и приятна рутина, можете да започнете да си правите списък със задачи за деня. Понякога подобни списъци ни помагат да организираме по-добре ежедневието си и да намалим стреса. Не забравяйте кои са вашите цели и приоритети. Следенето на това, което трябва да направите, е много полезно, ако искате да останете емоционално балансирани.

3 кристала за повече сила и баланс

Време само за вас

Мили сте с другите, винаги сте на разположение, но достатъчно добре ли се грижите за себе си? Как приемате себе си? Не забравяйте за онова време, в което ви се иска да направите някакви любими неща, да си починете, да се съобразявате само със себе си и желанията си.

Коментирай
Свободно време