Свободно време

С какво се отличават хората, които не могат да бъдат манипулирани

Не дават обещания на никого

22.02.2022г. / 16 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

Хората се делят на две групи – такива, които са лесни за манипулиране и такива, при които манипулаторът не би се пробвал. На вторите егоизмът не им е чужд, но това не означава, че са лоши хора. Някои характеристики в поведението им осигуряват защита срещу това някой да се опита да се възползва от тяхното добро отношение. С какво се отличават хората, които не могат да бъдат манипулирани?

Не се опитват да накарат другите да ги харесват

Когато някой държи да бъде харесван от всички, без значение дали харесва всички, това подсказва за ниска самооценка. От друга страна, хората, които не биха позволили някой да злоупотребява с личността им, нямат нужда да получават чуждото признание за това, което са. Те знаят стойността си, имат самочувствие, показват уважение към останалите хора, но не се налага да правят нищо, за да се харесат.

7 фрази на партньора ви, които издават, че ви манипулира

Не се страхуват да изразят мнението си

Невинаги правим всичко с желание. Понякога не ни се иска да откажем ангажимент, за да не обидим отсрещната страна. Така сами се поставяме в капана на манипулацията. От друга страна, хората, които не подлежат на манипулативни действия от чужда страна, поставят лични граници и няма значение дали става въпрос за приятел, роднина, познат, колега, ако исканията към тях им създават дискомфорт, няма да се поколебаят да откажат.

Лесна мишена ли сте за манипулаторите?

Могат да кажат „Не“

Особено ако искането на някого противоречи на техните интереси. Това е продължение на предните редове. Често жертваме собствените си лични интереси в името на другите, защото се страхуваме да не си развалим взаимоотношенията. Но в даден момент се оказва, че другите се възползват от нашата добрина, емпатия. Искани се да кажем „не“, но не ни достига смелост. Страхът е този, заради който позволяваме на другите да се възползват от нас.

Изберете си книга на мъдростта и вижте как да постигнете щастие

Не дават обещания на никого

Един от начините да манипулирате човек психологически е да го принудите да ви даде обещание. Самоуверените хора не дават обещания и не правят нищо против волята си. На първо място, те мислят колко големи са възможностите им да успеят да изпълнят обещанията си, а не дали ще бъдат харесвани от другите. В някои случаи, дори и да са дали дума, могат впоследствие да размислят.

Свързани статии

Не се разсейват от второстепенни задачи

Хората, които следват интересите си и проявяват здравословна доза егоизъм, знаят от какво се нуждаят, как да го постигнат и следват своята посока. Това означава, че дори и да става дума за приятно изживяване, като среща с приятели, пауза с колеги и т. н., те ще свършат най-напред това, което е приоритет за тях, ще насрочат срещата си така, че преди всичко времето да е удобно за тях, а не толкова за другите.

По материали от Brightside.me

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Кармен Младенова ( преди 2 години )
Хората които не могат да бъдат манипулирани са само едно - аналитици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар