Свободно време

Лимитирана серия вина на „Вила Ямбол“ влезе сред петте най-добри от България

Vineyards Selection Тенево се произвежда от екологично чист микрорайон от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо

15.03.2022г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
Лимитирана серия вина на „Вила Ямбол“ влезе сред петте най-добри от България

Лимитирана серия вина на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection влезе сред петте най-добри от България в годишната класация Divino Top 50. Отличеното вино е от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, реколта 2016 г. и се произвежда от лозя от екологично чист микрорайон. „Този бленд се отличава със забележителни дълбочина и сложност. Елегантността на тялото и умереното алкохолно съдържание го открояват на фона на обичайните по-мощни и високоалкохолни тракийски вина. Стройно и благородно!“, коментираха винените експерти.

Vineyards Selection е колекционерската серия вина на „Вила Ямбол“, създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара. Вината са създадени от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията от награденото в Тенево са от 2005 година. „Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е една сбъдната мечта. Още със засаждането на лозята в тези микрорайони, си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“. Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който определя завъртането на въздушните течения, посоката и интензивността им. Гроздоберът започва в началото на септември и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. Процесът на винификация протича в специални малки съдове – микроферментатори и открити каци за ферментация. 65 % от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви.

Това е поредно отличие за лимитираната серия на „Вила Ямбол“. Малко по-рано тази година Vineyards Selection Тенево спечели сребърно отличие на престижния френски конкурс Vinalies Internationales, организиран от Съюза на енолозите във Франция.

„Няма съмнение в едно – всички вина от Top 50 са с много високо качество и авторите им имат пълното право да се гордеят с прекрасно свършената работа! И още, вината у нас, които ярко отразяват тероара си, са все повече, както и все по-умело и интелигентно се работи с местните ни сортове. Това е верният път и ние наистина сме горди с постиженията на българското винарство!“, посочиха организаторите от Divino.

Коментирай