Свободно време

Как да се грижим за сухата и чувствителна кожа през зимата

През зимния сезон кожата е най-уязвима

17.11.2022г. / 15 46ч.
Аз жената
Как да се грижим за сухата и чувствителна кожа през зимата

Според статистиката между 1 и 3% от световното население страда от много суха кожа. Този проблем се отразява не само на състоянието на кожата, но и може да причини сериозен дискомфорт. Интересен факт е, че в процентно съотношение жените страдат по-често от суха кожа, в сравнение с мъжете.

На прага на зимния период, на който се намираме, сухотата на кожата се очертава да бъде сериозно предизвикателство пред всички и е важно да се взимат навременни мерки за подобряване състоянието на кожата.

Какви са основните причини за появата на суха кожа и какви могат да бъдат решенията, ще разберем от интервюто на Мария Дуковска с Томислава Ванкова. Тя е мениджър реклама на Laboratorios BABE за България и специално за аудиторията на Az-jenata.bg разказва за ползите от дермокозметиката при суха и чувствителна кожа.

Как да се грижим за сухата кожа?

Най-лесното нещо, което можем да направим е да имаме добра ежедневна хигиена с повече мисъл за продуктите, които подбираме, и да акцентираме на хидратацията.

Свързани статии

Относно продуктите за хигиена Томислава Ванкова препоръчва да следим какво съдържат продуктите, които използваме и да избираме такива, които са с по-нежна формула, съдържат натурални масла, емолиенти. Тъй като дамите по-често се къпят с много гореща вода, а това допълнително изсушава кожата, Томислава съветва да следим температурата, с която се къпем и да използваме продукт с повече емолиенти.

„Когато избираме продукт за хигиена за суха кожа, абсолютно задължително е той да е по-алкален. Много е важно да има в състава емолиентни съставки, да гледаме да е нежен, да е задължително без сапун, тъй като това допълнително изсушава кожата“, допълни Ванкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

От Laboratorios BABE предлагат продукта душ олио. Той е с 40% емолиентни съставки: „Това е продукт, който предлага на кожата да бъде измита, без да бъде наранена.“

Защо уреята е сред най-използваните съставки в продуктите за суха кожа?

Тя е най-често в основата на профилактиката и терапията при суха кожа, защото тази съставка има такъв тип свойство – леко да излющи горния слой на кожата, прави филм и успява да влезе по-навътре в кожата. Дава възможност кожата да се регенерира начисто.

Каква е разликата между суха и дехидратирана кожа?

Ванкова подчерта, че сухата и дехидратираната кожа имат сходни признаци: „Възможно е тя да се лющи и да предизвиква сърбеж. Основната разлика е при дехидратираната кожа. Чрез малко по-интензивно хидратиране – може много бързо да възстанови здравия си вид. Докато сухата кожа изглежда по-зърнеста.“

Продуктите на Laboratorios BABE могат да се прилагат и при хора с диабетно стъпало – състояние, което се характеризира най-общо казано с изчезване на сетивността и нарушаване на равновесието между мускулите на стъпалото.

Още любопитни детайли по темата можете да разберете от разговора във видеото.