Свободно време

7 тайни, които богатите не искат да знаете

Напишете целите си

09.11.2022г. / 12 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ние, българите, имаме една много хубава поговорка: „Ум царува, ум робува, ум патки пасе“. Тази максима може с пълна сила да бъде отнесена към съвременния начин на живот или казано по друг начин – всеки може да бъде това, което съзнателно или не, проектира с мислите, действията, нагласите си. Възможностите за печалба са навсякъде – само трябва да имаме очи за тях. Когато става дума за пари, най-доброто, което можем да направим е да почерпим опит от тези, които ги имат. Има ли тайни, които могат да ни помогнат по пътя към мечтаната финансова стабилност? Разбира се. Готови сме да споделим с вас трикове, които богатите не искат да научите. Ето ги и тях:

Заплатата не е всичко

Когато се катерите по корпоративната стълба, ще забележите, че идва момент, в който сякаш нищо не се променя. Това е така нареченото „плато“ – тогава, когато сякаш сте достигнали оптималното заплащане и не можете да получавате повече. Ето защо богатите хора знаят, че ако искат да увеличат възнаграждението си, трябва да направят така, че парите да работят за тях – а не обратното. Опитайте се да печелите добре от натрупани пасиви, а не от активи.

5 знака, че е време да промените нещо в кариерата си

Не чакайте точния момент

Много хора не започват бизнес, тъй като смятат, че икономическата ситуация не е подходяща. Всъщност идеален момент няма. Богатите знаят, че кризата е възможност, а не пречка. Бъдете гъвкави и приспособими към обстановката. Ако имате блестяща идея и знаете, че това е нещото, с което искате да се занимавате – действайте. Бъдете уверени в себе си и знайте, че и най-дългото пътуване започва с първата стъпка.

Топ 10 книги за личностно развитие

Напишете целта си

Това, което разделя обикновените хора от наистина успешните такива може да се състои в едно много просто действие. Кое е то? Ако силно желаете нещо или пък искате да забогатеете – напишете го. Независимо дали целта ви е малка или голяма, нейното изписване може да е първото условие за сбъдването ѝ. Автори, които изследват механизмите на богатството посочват, че 67% от успешните хора са следвали цели, които предварително са били написали.

Невероятните 81% от анкетираните богаташи пък посочват, че са следвали списъци с поставени цели и начини за постигането им.

5 въпроса, които успелите хора си задават

Хранете се навън по-рядко

Ако искате да спестите пари, които да инвестирате в нещо по-смислено – избягвайте да се храните навън. Ако направите равносметка на сумите, които отделяте за ресторант, кафе или пък обяд с колегите – в края на годината ще имате достатъчно, за да си позволите една малка ваканция, да заплатите за обучение или пък семинар.

Съвети за успех от Конфуций

Бъдете шеф на себе си

За никого не е тайна, че работниците правят шефовете си богати. Ако искате да постигнете значително подобрение на финансовото си състояние, по-изгодна ще е позицията на управляващ, а не на човек, който е управляван. Според класация на известно финансово издание, по-голямата част от хората, които притежават значителни финанси са ги натрупали, стартирайки свой бизнес или пък наследявайки семеен такъв.

Използвайте пари от инвестиции

За да натрупате пари, ще ви трябват пари. Ето защо да продавате времето си срещу заплащане, не е изгодна сделка за вас. Ако искате да успеете, не се страхувайте да вземете заем. Така ще можете да назначите хора, да разширите бизнеса си и да върнете взетите суми. Това е метод, който се е доказал във времето. На по-късен етап можете да помислите и какво да направите, за да намалите данъците и таксите чрез облекченията, които държавата предлага за бизнеса.

20 цитата за живота и успеха от Дейл Карнеги

Наемете си съветник

Когато говорим за повечето сфери от нашия живот – ние сме готови да се доверим на специалист. Независимо дали става въпрос за зъболекар, фризьор или пък лекар. Защо да не приложим това и за нашите финанси? Доверете се на финансов съветник, който може да ви даде адекватен съвет кога, колко и в какво да инвестирате.

Коментирай