Свободно време

„Древните лекове“ от Джош Акс

Д-р Акс ежедневно споделя със своите последователи актуална информация за храненето

13.11.2022г. / 06 52ч.
Михаела Лазарова
Корица: "Хермес"

Корица: "Хермес"

За автора

Джош Акс е хиропрактор, сертифициран експерт по натурална медицина и клиничен нутриционист. През 2008 г. основава център по функционална медицина в Нашвил. Неговият уебсайт DrAxe.com е в топ десет на най-посещавани и четени здравни уебсайтове в света.

Д-р Акс ежедневно споделя със своите последователи актуална информация за храненето, природните лекове и терапии, дава съвети за фитнес и рецепти за полезни ястия и домашно приготвени лекарства и козметика.

Освен работата с множество пациенти, д-р Акс пише статии и книги, участва в популярни телевизионни предавания, изнася лекции и провежда семинари. Със съпругата му – Челси, създават тренировъчната програма BurstFIT, станала известна като най-бързия и ефективен начин да се топят мазнини.

Българските читатели го познават с книгите „Яжте мръсно“ и „Чудото колаген“.  

 За „Древните лекове“

Векове наред лечителите използвали природни средства и терапии, за да отстранят първопричините за болестите и да възстановят баланса в организма. Този холистичен подход към здравето обаче остава напълно пренебрегнат от съвременната медицина, която цели потискане на симптомите с фармацевтични продукти.

Ревностен поддръжник на древната философия за диагностика и лечение, д-р Акс отсява есенцията на многовековния опит на Аюрведа, китайската и близкоизточната медицина, за да направи това знание широко достъпно. В книгата той разглежда подробно древния лечебен арсенал от храни, билки и подправки, етерични масла, промени в начина на живот, духовни практики и терапевтични движения. За всеки, който търси алтернативно решение на здравословните си проблеми, са предложени протоколи с храни, билки, практики и етерични масла за над 70 често срещани заболявания – от сърдечносъдови и автоимунни болести до алергии и наднормено тегло. 

Откъс 

***

Когато станах доктор, положих клетва като всички останали лекари. Тази клетва гласеше „На първо място не причинявай вреда“. Но как който и да е лекар може да спази тази клетва, ако разчита единствено на фармацевтични продукти. Както е казал сър Уилям Ослър, уважаван канадски лекар, живял през XIX век, „Този, които приема лекарства, трябва да се възстановява два пъти: веднъж от болестта и веднъж от лекарствата“.

Тук разкривам съвсем малка част от огромната трагедия, подклаждана от фармацевтиката, която тихо се разразява в цялата страна. Има обаче една по-голяма истина, която ни прави още по-зависими от лекарствата: в продължение на години западната медицина е пренебрегвала, подценявала и понякога дори умишлено укривала информация за по-безопасни алтернативи, свързани с древните методи на лечение.

Да вземем например канабидиола – нееуфорично вещество в растението коноп (разновидност на канабиса). Използвано е за лечение в продължение на хиляди години, но през 1970 година американското правителство забрани употребата му за всякакви цели и го включи в категорията на смъртоносните наркотици като хероина, а по-късно и метамфетамините. Междувременно през 2003 година правителството получи патент върху канабидиола и други така наречени канабиноиди (химически вещества в растението канабис) – и спокойно си прибира парите, когато се създават лекарства на основата на тези съставки. Всъщност през 2018 година Американската агенция по храните и лекарствата одобри първия медикамент на основата на канабис – „Епидиолекс“, за лечение на рефракторни припадъци при деца. През същата година правителството най-накрая легализира конопа, когато съдържанието му на тетрахидроканабинол (THC) – психоактивното веществото в канабиса, е под 0.03 процента. Това означава, че канабидиолът от коноп – но не от другите разновидности на канабис – е легален на федерално ниво.

С други думи, в продължение на близо 50 години управляващите са забранявали на вас, на мен и на всички останали хора в тази страна да употребяват законно канабидиол и други безопасни субстанции на основата на коноп, макар да са знаели, че от тях има медицински ползи – и тайно са се подготвяли да правят печалба от тях.

Ако сте толкова възмутени от това, колкото съм аз, сте на правилното място. Написах „Древни лекове“, за да ви кажа, че вредните медикаменти не са единственият начин да се лекуват заболявания – и да споделя с вас най-доброто от древните тайни на различните лечебни традиции от цял свят, включително традиционна китайска медицина (ТКМ), аюрведична медицина и медицината в Древна Елада, Близкия изток и Библията. На тези страници съм събрал най-скъпоценното от съкровищницата на древните терапии. Ще научите как да използвате медицински растения (включително канабидиол и други канабиноиди), етерични масла, лечебни двигателни практики, медитация, молитви, пребиваване сред природата, акупунктура и методи на хранене, съобразени с вашите лични нужди.

Докато лекарствата, отпускани с рецепта, идват на опасна цена както финансово, така и физически, тези древни лекове са щадящи, но мощни, безопасни и ефикасни, когато се употребяват правилно, и не са скъпи.

  • обем: 496 стр.
  • цена: 19,95 лв.
  • ISBN 978–954–26–2198–0
  • превод: Марина Огнянова
  • Издателска къща „ХЕРМЕС“ ООД
Коментирай