Свободно време

Как да разчитаме езика на тялото

Честото кимане с глава може да означава, че събеседникът ви се тревожи какво мислите за него

16.11.2022г. / 15 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Взаимоотношенията с хората са тема, която е необятна. Всеки човек е една малка Вселена и за да вникнем в нея, ще трябва да положим усилия. Но понякога дори и това не помага. Много често изглежда, че хората казват едно, но действията им показват друго. Това ни обърква. Започваме да си казваме наум: „Само ако можех да надникна в съзнанието на хората и да разбера какво наистина мислят за мен“. Макар и на пръв поглед да изглежда странно, това на практика е възможно. Просто трябва да проследим жестовете и мимиките на нашите събеседници. Това би ни помогнало особено много в работната среда.

В следващите редове ще ви подскажем как да разчитате езика на тялото и неговите сигнали. Ето и някои от значенията които могат да имат те:

Скръстени ръце и кръстосани крака

Когато вашият събеседник направи тези жестове, това означава, че той всъщност не приема това, което казвате. Този човек може да ви се усмихва, да разговаря с вас и дори да е съгласен на думи с вашите твърдения. Това обаче всъщност не е така. Езикът на тялото казва съвсем друго. На физиологично ниво скръстените ръце и кръстосаните крака означават, че човек се блокира за всичко, което е пред него. Разбира се, това са напълно несъзнателни действия, ето затова те показват толкова много.

Мъжете са тайно привлечени от тези женски черти

Усмивката

Когато някой се усмихва, устните могат да излъжат, но очите – не. Ако усмивката е истинска, тя достига очите, а кожата около тях се свива и образува малки бръчки. Хората често използват усмивката като прикритие за това, което наистина мислят и чувстват. Следващия път, когато разговаряте с някого, обърнете внимание на тази малка подробност. Така ще разберете дали събеседникът ви е честен с вас или пък прикрива нещо.

6 грешки в езика на тялото

Стойката на тялото казва всичко

Случвало ли ви се да сте в помещение заедно с други хора и изведнъж да влезе човек, който сякаш буквално разделя въздуха, когато върви. Изправената стойка помага на този човек да заема повече място в пространството. Мозъкът е устроен така, че да асоциира силата с големината на пространството, което хората заемат. Ето защо такива хора са възприемани като лидери. И обратно – ако човек е прегърбен, той разваля формата си, заемайки по-малко място и съответно ще бъде видян от околните като индивид, който няма достатъчно сила.

Повдигане на веждите

По правило, има три емоции, които причиняват повдигането на веждите. Това са: изненада, страх и тревога. Ако се опитате да повдигате вежди, докато водите неангажиращ разговор с ваш приятел, ще ви е много трудно. Ако вашият събеседник повдига вежди, но разговорът, който водите не е свързан с едно от трите чувства, които провокират това, внимавайте – може би той не е напълно искрен с вас.

6 неочаквани знака, че някой е привлечен от вас

Стисната челюст

Стиснатата челюст, напрегнатият врат и сключените вежди са признак на напрегнатост и стрес. Без значение какво казва човекът, който прави тези несъзнателни мимики, езикът на тялото му показва, че той определено изпитва сериозен дискомфорт. Това може да е провокирано от самия разговор или пък вашият събеседник просто да се е „отнесъл“, потъвайки в собствените си проблеми. Тайната в разгадаването на езика на тялото е да следите дали има разлика между думите на човека отсреща и жестовете, които прави.

Често кимане с глава

Когато говорите с някого и забележите, че той поклаща глава прекалено често, това може да означава, че човекът всъщност се тревожи какво е вашето мнение за него. И още нещо – този жест може да значи, че вашият събеседник изпитва съмнение относно това, дали ще може да следва вашите инструкции.

Коментирай