Свободно време

Николина Чакърдъкова: Времето лети неусетно, затова нека се радваме на всеки миг

Певицата в откровено интервю за читателите на Az-jenata.bg

06.12.2022г. / 14 33ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив.

Снимка: личен архив.

Певицата на народа, пиринският славей, любимката на хората са само част от фразите, с които свързваме името Николина Чакърдъкова. Но зад музиката, песните, славата, кариерата стои и Жената Николина, с нейните мисли, тревоги, предизвикателства и нови мечти за сбъдване.

В навечерието на Никулден, един от големите български празници, както и личен празник за Николина, разговаряме с нея именно за предизвикателствата, през които премина тя за последните две години и какво ѝ предстои в личен и професионален план.

Освен за музика и срещите с публиката, Николина ни сподели и някои лични ритуали от своето ежедневие – как се грижи за здравето и красотата си, къде обича да пътува и в чия компания, както и кои са любимите ѝ занимания с нейните прекрасни внуци. Приятно четене в компанията на славея от Пирина.

През последните две години и половина целият свят бе завладян от ковид-19, а вашият бранш, хората на изкуството, бяхте сред най-засегнатите от пандемията. Как ви се отрази този период лично на вас, а и като цяло на културния сектор у нас?

Беше труден период за всички хора, но съм много щастлива, че отмина. Надявам се да остане в миналото. Беше трудно да запазим екипа си, но съм искрено щастлива, че днес сме живи, здрави и продължаваме напред. Трудно се отрази това на културния живот, почти беше невъзможно да се правят концерти в зали, имаше страх, но за голямо мое щастие – слънцето изгря и сега съм заредена с нови сили, с положителна енергия, работя, творя!

За радост на всички ни, през последните месеци много от мерките отпаднаха и хората отново започнаха да посещават концерти и спектакли. Вие готвите пореден голям концерт в зала 1 на НДК на 11.02.2023г., на който ще пеете заедно с дъщеря ви Мария. Разкажете ни повече за концерта, подготвяте ли изненади за публиката?

Това ще бъде 20-ият ми концерт в зала 1 на НДК, но със сигурност ще бъде по-различен и много емоционален за мен, а надявам се и за публиката. Концертът е съвместен с Мария, ще бъдем рамо до рамо, поделяме си отговорността. Тя няма да бъде до мен като моя дъщеря, на която аз помагам, а ще бъдем заедно, основни участници в спектакъла. Безкрайно щастлива съм за тази приемственост и това е едно от основните послания на този концерт. Хората ще видят в нейно лице темперамента, емоцията, младостта, енергията, а аз ще им разказвам с песни, малко по-спокойна, улегнала, красива, ще предложим на нашата публика безброй много емоции, които ще съпреживеем заедно за поне два часа. Подготвяме много изненади и съм сигурна, че публиката ще ги хареса. Работим неуморно – подготвяме нови песни, репетираме усилено с оркестъра, разбира се публиката ще чуе и най-любимите си изпълнения. Винаги ми се е искало хората, които идват на нашите концерти да бъдат част от концерта, не просто публика, затова ще има отделено време, в което ще пеем заедно, ще танцуваме. В момента работим по нови декори, искам да предложим на нашите почитатели феерия от красота – декори, осветление, качествена музика, костюми, хореография. Иска ми се два часа да отлетят като миг и да оставим незабравимо изживяване в душите на хората.

Освен мен и Мария, публиката ще види Неврокопски танцов ансамбъл, Петя Шапкова и нашия оркестър. Очакваме тази среща с нетърпение, подготвяме се и съм сигурна, че ще си подарим взаимно щастие с нашата публика!

Ще дадем всичко от себе си, за да ни бъде хубаво. Животът препуска много бързо, затова трябва да улавяме всеки миг, а на 11.02.2023 г. ще ви предложим палитра от усещания, едно красиво изживяване, което ще си подарим взаимно.

С какви очи гледате на кариерата на дъщеря ви Мария, която пое по вашия път и вече се радва на популярност и на обичта на хората? Щастлива ли сте, че заедно можете да споделяте една сцена и какви съвети ѝ давате в професионален план?

Много съм щастлива и горда, че за първи път ще бъдем заедно, равностойни на сцената. Най-важното нещо за мен е, че я има приемствеността, Мария с огромно желание пое по този път. Работи неуморно вече четири години, всеки ден и не се отказва, когато има трудности. Много е упорита, а на сцената се раздава за публиката. Аз я гледам с много критични очи, всеки ден, не ѝ спестявам нищо. Публиката я харесва, аплодира я, но трябва да има едни критични очи, които да посочват пропуските, да дават оценка на свършената работа. Критиката е градивна, усъвършенства ни всеки ден, а в същото време, когато видя хубавото, не спестявам и похвалите.

Аз винаги съм си имала критик до себе си, винаги има още какво да се учи, да постига човек. С годините виждам Мария как се променя, тя е много упорита, вслушва се, бих казала, че има страхопочитание от мен и винаги коментираме как е минала дадена изява, как се е представила и всеки следващ път се опитваме да надграждаме. Имам ѝ вече доверие на сцената, тя осъзнава отговорността, която носи. Когато излезем заедно на сцената емоцията е съвсем различна и за нас и за зрителите. Всички, които дойдат на 11 февруари ще видят и ще усетят.

Работите ли над нова песен или видеоклип, с които да зарадвате почитателите ви?

За концерта подготвям няколко нови песни, все още работим по музиката. Обичам песните, които носят история, които имат послание, които разказват приказка. На 3.12. излезе и най-новият ми видеоклип към песента „Не казвай либе“, в моя Youtube канал. От дълго време не бях снимала песни, а тази е много специална. Снимките са нощни, има една прекрасна млада влюбена двойка, която допринесе за разказа на песента. Най-красивото време за любов е нощта, когато двама души са заедно, когато времето спира, когато тишината е красива, но дали любовта е споделена ще разберете, ако чуете и видите песента. Всяка песен носи своето послание и винаги съм искала да показвам красотата на нашия фолклор в музика, с песни, с костюми. Радвам се, че тези послания достигат до публиката.

Наближава Никулден, когато празнувате голям личен празник – вашият имен ден. Как отбелязвате празника, планирате ли да се съберете с близки и приятели? Има ли специални традиции, които винаги спазвате на този ден?

На Никулден ще бъда с моето семейство. Внучката ми също е Николина и ще празнуваме с децата и внуците. Обичам къщата ни да е пълна с живот. Това е щастието за мен и това прави празника специален. Ще приготвим и шаран, разбира се, спазваме традицията да има риба на масата. Една хубава, уютна, празнична вечер със семейството ми. Това е истинският празник за мен. Ние както знаете сме заобиколени от музика, ще си попеем вкъщи, внуците също знаят песните, не минава вечер без да изпеят „Лудо-младо“, у нас винаги е весело!

Нека да надникнем за малко във вашия личен, женски свят. Обичате ли женските срещи и пътуванията с приятелки? Позволявате ли си такива малки бягства и къде най-често пътувате в женска компания?

Да, много обичам, имам прекрасни приятелки. Имаме си група за пътуване, паснали сме си, познаваме се и ни е много хубаво заедно. Аз съм най-голяма от всички, обичам да съм сред млади хора, с техния смях, с по-безгрижния и весел живот ме зареждат. Обичам да съм с тях, когато имам време през седмицата и не пътувам по работа си правим дълги вечери. Имаме традиция поне 3 пъти в годината да пътуваме в чужбина, последният път бяхме за 4 дни в Дюселдорф и си изкарахме чудесно. След концерта на 11 февруари ми се иска да идем някъде на по-топло, но все още не знаем къде.

През последните месеци почитателите ви забелязват, че сте в прекрасна форма, с много свежа и сияйна визия. На какво се дължи тази свежест във външния ви вид, спазвате ли специален режим?

На 11 февруари ще са много изненадани от моята визия, последните месеци се старая да вляза във форма, ще ме видите десетина килограма надолу, което се отразява на моята външност, на моята кондиция, шегувам се, че колкото внуци имам, толкова по-красива съм.

Храня се под режим, опитвам се всеки ден да се движа, полагам много усилия. Разбира се, съвременните методи ни позволяват днес след 50 години да изглеждаме добре, за съжаление не можем да разчитаме само на природната ни хубост. Но мога да кажа, че се чувствам прекрасно в кожата си – жизнена, заредена, с желание за работа.

Имате ли предпочитани ритуали за красота, които редовно да правите у дома, например масажи на лицето и шията?

Сутрин, когато стана не мога без чаша кафе, след това обаче – всеки ден отделям 15-20 мин за сутрешната ми рутина, като почистя добре лицето, серум, кремове и след това правя масаж на лицето, на шията, да раздвижа мускулите. Уча се да пия вода, не съм от хората, които имат навика да пият често вода и сега се мъча да променя това.

Начинът ви на живот е изключително динамичен – концерти, частни тържества, семейни занимания, как се справяте с всички ангажименти? Остава ли ви време да се порадвате на внуците и какво обичате да правите заедно?

Ежедневието ми е много интензивно, но с годините се научих да си планирам дните. Ние не работим всеки ден и винаги можем да намерим пролука за семейството. Обожавам моите внуци, а и те много ме обичат. На различна възраст са – обичаме да се разхождаме, да играем заедно, да пеем, разбира се. Те знаят моите песни, аз зная техните любими детски песни и вкъщи е много шумно, когато се съберат всички заедно. Най-много обичат да бъдат на моя етаж от къщата, защото знаят, че при мен всичко е позволено – да се разхвърлят всички играчки, да се хапват бонбони, да пеем заедно, разказвам им приказки... огласяме улицата. Те ме подмладяват, дават ми енергия, разсмиват ме, забравям за всички грижи, когато съм с тях. Разбира се, невинаги всичко минава по цветя и рози, понякога съм и строга!

Как минава един ден на Николина Чакърдъкова?

Може да се каже, че ежедневието е разделено на две – когато съм си вкъщи и на следващия ден нямам ангажимент обичам да си поспивам, да излизам по магазините, да се разхождам и вечер да гледам телевизия до късно. Това разбира се се случва все по-рядко.

Сега обаче, като се подготвяме за концерта – всеки ден репетираме с оркестъра, работим с Мария, координираме се с танцьорите, костюмите, на телефона в повечето време съм с режисьора, със сценариста, с екипа, който отговаря за техническата част. Отделно имаме ангажименти – подготвят се костюми, пътуваме... Не мога да кажа, че един ден с друг си приличат. Но сега е много хубав период за мен – творчески. Сутрин нямам търпение да стана и да чуя каква музика е направил оркестърът и само си представям как ще звучи тази песен в зала 1 на НДК, това ме зарежда, мотивира, вдъхновява. Времето минава много бързо. Трябва да дойдете и да видите с очите си как творим, сигурна съм, че и вие ще се заредите. Когато хората са обединени от една обща идея, имат една мисия, работата не тежи.

Вашата усмивка е и ваша запазена марка. Винаги изглеждате силна и позитивна, но това едва ли е така 24 часа в денонощието. Позволявате ли на някого да ви види, когато сте уморена, натъжена и не ви е до усмивки? Или пазите тези моменти само за себе си? И как излизате от такива по-мрачни настроения, какво ви мотивира?

Усмивката е начин на живот, не подминавам хората без усмивка, да бъда приветлива. Многото бръчки са от многото усмивки. Имам и много трудни моменти, когато не ми е до усмивки, когато мъката прелива от душата и най-близките ми знаят какво ме измъчва. И аз съм човек като всички останали, по-емоционална съм и минавам по-трудно през такива моменти, но това остава скрито за публиката, защото те идват на мой концерт, за да ги радвам. Знаете ли, работата ме мотивира. Музиката е най-хубавото нещо, което ми се е случило. Тя ми даде възможността да се срещна с толкова много хора, да създам нови приятелства, да получа толкова много любов, даде ми красота, даде ми щастие, даде ми желание за живот.

Със съпруга ви сте заедно от много години и сте изградили прекрасно семейство. Каква е тайната на успешния брак според вас? Кои неща не бива да липсват в една връзка, за да оцелее във времето?

Да, със съпруга ми сме вече 34 години, в днешно време това се оказва рядкост. С годините сме изградили една прекрасна връзка по между си, успяхме голямата любов да стигне и до голямо приятелство. Много взаимни компромиси, свобода, научихме се да се чуваме, да говорим за всичко – без викове, без кавги. Познаваме се много добре и аз винаги мога да разчитам на него и той на мен. Съобразителност с другия, никой не е длъжен на никого в този живот и най-големият враг на човек е самият той. Това е семейството – да живееш и споделяш живота си с някого, да имате доверие един на друг и се постига хармонията. Вече е много лесно и трудностите се преодоляват, когато сте двама. Животът на един изпълнител не е много лек и аз без подкрепата на мъжа ми нямаше да стигна дотук, той ми даде най-ценното – свободата да работя, да творя и да се развивам. Благодаря му за всичко.

В навечерието на коледно-новогодишните празници очакват ли ви много работни ангажименти или ще наблегнете на почивката и компанията на близки и приятели?

Тази година ще работим, много съм щастлива. Както започнахте разговора последните две години през декември си бях вкъщи, сега работя. Радвам се, че сме част от много коледни партита на различни фирми, че веселим хората. На Бъдни вечер ще бъда вкъщи с децата и семейството – това е моята вечер, в която аз приготвям трапезата и къщата е пълна – синът ми и неговото семейство си идва от София, дъщеря ми, внуци, всяка година ми идват коледари вкъщи, чакам с нетърпение този ден. А на Коледа ще бъда в Павел баня, на Нова година във Велинград. Ще има време за работа и за семейството.

Нека да завършим разговора с вашето пожелание към аудиторията на Az-jenata.bg?

Прекрасни читатели на Az-jenata.bg желая ви преди всичко да бъдете здрави. Времето лети неусетно, затова нека се радваме на всеки момент – с приятели, с любимите хора, с колеги. Бъдете усмихнати, щастливи, красиви и нека сърцата и домовете ви бъдат изпълнени с топлина и уют. Светли празници!

Снимки: личен архив.

Билети за концерта на 11.02.2023г. може да намерите тук.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време