Свободно време

Pantone обяви цвета за 2023 – Viva Magenta 18-1750

Наситен и вдъхновяващ

02.12.2022г. / 12 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Декември е месецът, в който поглеждаме към следващата година, с надеждата тя да бъде по-спокойна и успешна за нас, но и по-цветна. Определено 2023 ще бъде такава, след като американската компания Pantone обяви Viva Magenta 18-1750 за цвета на 2023. Институтът Pantone всяка година обявява какъв ще е цветът за годината, която предстои да посрещнем, а дизайнери и рекламисти следят с любопитство обявлението.

Viva Magenta 18-1750 е разкошен пурпурен червен тон, много жив, демонстриращ сила, но не и агресивен, стремящ се да представи нетрадиционното време, в което живеем, споделят от компанията.

Pantone 18-1750 Viva Magenta пише нов разказ. Това е цвят, който пулсира, чието изобилие насърчава оптимизма и радостта. Мощно и овластяващо, това е анимирано червено, което насърчава експериментирането и себеизразяването без задръжки. Наелектризиращ, безграничен нюанс, балансиращ топлото и студеното, хибриден цвят, добавят от Pantone.

Цветът на 2023 е вдъхновен за пореден път от природата, а именно багрилата от кохинил, което е едно от най-ценните багрила, принадлежащо към семейството на естествените багрила, както и едно от най-силните и най-ярките, които светът познава. Кохинил са люспести насекоми, които са били използвани още от II век пр. н. е., когато са създавани наситени червени нюанси върху тъкани и хартия от багрилото кармин.

Няма съмнение, че новият цвят бързо ще намери място в ежедневието ни. Толкова зареждащ, напомнящ за кадифе, изисканост, него можем да добавим към визията си, интериора на дома или офиса. Цветът на 2023 ни кани да мечтаем, да развихрим своите фантазии, да покажем талантите, да ги разгърнем, да покажем всичките си преплетени нюанси.

Докато цветът на отиващата си 2022 бе Very Peri, Viva Magenta поставя ново начало. За избирането на цвета за 2023 от американската компания споделят, че събитията през последните години и по-специално пандемията от COVID-19 и това как те са повлияли на живота ни, също е допринесло за обявяването на цвят, който да „демонстрира нов сигнал за сила, което е нещо, от което всички се нуждаем за по-оптимистично бъдеще.“

„Самото име на цвета ви казва, че това е цвят, с който да празнувате, изобилен цвят, който насърчава оптимизма и радостта“, споделя Leatrice Eisema, специалист по цветовете от компанията.

Снимка: instagram PANTONE

Коментирай