Свободно време

„Феята от захарницата“ с театрална премиера от Театър „София“

Постановката е по едноименната хитова поредица книги на Катя Антонова

15.02.2023г. / 12 50ч.
Мария Дуковска
„Феята от захарницата“ с театрална премиера от Театър „София“

Дългоочаквано събитие за публиката и трупата на Театър „София“ – премиера на детската постановка „Феята от захарницата“ на Открита сцена „Сълза и смях“.

След дълга пауза трупата на театъра отново отправя енергия и усилия към децата. Новото премиерно заглавие „Феята от захарницата“ е по едноименната хитова поредица книги на Катя Антонова.

Режисьор на постановката е Елза Лалева. Много от нейните детски представления може да видите в Столичен куклен театър. Главната героиня, която играе феята Ванилия, е Йоанна-Изабелла Върбанова. В историята ще видите Мила Банчева, Юлиан Малинов, Мартин Петров (гост), Николай Върбанов, Николай Димитров, Елеонора Иванова. Сценография и костюми – Петя Караджова, Композитор – Мира Искърова, Мултимедия – Димитър Сарджев, Рисунки и драматизация – Елза Лалева.

Превръщането на една популярна детска книга в театрално представление, за мен беше голямо приключение. С всичките му трепети на възторг, боязън, омайвания, разочарования, нови очарования, открития, уроци, полети и падения…

Исках да се оттласна от книгата за Феята Ванилия и същевременно да съм вярна на авторката и духа ѝ. Искаше ми се да се получи спектакъл за „приключението порастване“. За Филип и Ванилия и техния леко критичен поглед към света на възрастните. За копнежа по приятелство, яснота, справедливост... за крилата от вдъхновение, които са ти нужни. За вдъхновението, което феите даряват. За траекторията на духа, която всеки може да си очертае... стига да си е намерил ФЕЯ.“ – Елза Лалева

В края на миналата година се състоя премиера на петата книга от поредицата „Ванилия Величественова Всемогъщова“. На въпрос към Катя Антонова как започна историята между нея и Ванилия тя споделя– „Изненадващо! Изведнъж се почувствах отегчена от разни твърде кротки и сладки феички и ми се прииска да срещна една вироглава, смела, провокативна и щура фея. Тогава се сетих, че имам подобен персонаж вкъщи – голямата ми дъщеря, която е моето вдъхновение за създаването на образа на Ванилия.“

Не само читателският интерес е огромен. Премиерните дати за представлението бяха разпродадени за по-малко от 3 часа. Места няма да откриете и през март месец. Театър „София“ препоръчва да следите сайта и социалните канали на театъра, за да бъдете сред първите, които могат да закупят билети през април.

Няколко въпроса към Катя Антонова:

Децата обожават твоите книги. Премиерата на последната беше фурор. Чувстваш ли се сякаш имаш стотици деца?

О, благодаря за този въпрос, защото точно така се чувствам – сякаш имам хиляди деца! Аз също ги обожавам! И смея да твърдя, че имам много силна връзка с всяко едно от тях. Връзката, разбира се, са книгите.

Големият интерес ли прави един автор успешен?

Не знам. Аз лично измервам успеха си с количеството прегръдки, писма и жестове, които получавам от децата. Това е моето мерило за успех.

Кой е твоят любим автор?

Много зависи от книгата, която чета в момента. Впечатлявам се твърде много от хубави книги. И докато чета такава, мога да се закълна, че е най-добрата, че ми е любимата, че това е най-великият автор… До следващата хубава книга, която захвана. Виж, за детските книги ми е по-лесно да посоча любим автор – Астрид Линдгрен. Съвсем разбираемо.

Колко често ходиш на театър?

По-рядко, отколкото би ми се искало. Но сякаш всички удоволствия ми се случват по-рядко, отколкото би ми се искало. Времето никак не ми стига. Затова се опитвам да гледам на ежедневието си като на удоволствие. И успявам!

Много обичам театъра. И съм почитател на работата на театър „София“ – толкова много любими детски представления!

Имаш ли очаквания към постановката „Феята от захарницата“?

Огромни! Не са конкретни, но са величествени! Живея с мисълта и очакването, че ще видя нещо феноменално! Смятам, че всички хора, които успяха да се сдобият с билети за премиерите, също имат големи очаквания. И съм убедена, че очакванията ще бъдат оправдани.

Коментирай