Свободно време

10 ползи за нас от това да сме мили с другите

По-малко стресирани сме

22.03.2023г. / 06 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нещо, на което ни възпитават още докато сме деца е това да бъдем добри и състрадателни към другите. На по-късен етап в живота, понякога тези ценности се губят или са изместени от други черти на характера. Понякога милите хора са приемани за слаби, глупави. Тук е ключово поставянето на лични граници, защото не бива да спираме да сме добронамерени, само защото на някого не му допада и той не може да е такъв. Да си любезен е полезно, както за физическото, така и за емоционалното ни здраве.

Вижте 10 ползи от това да сте по-често мили с другите, а и със себе си.

1. Има положително въздействие върху здравето на сърцето – Това се дължи на факта, че добрината, състраданието, може да стимулират синтеза на хормон, наречен окситоцин, за който е известно, че има ползи за сърдечното здраве.

2. Засилва се имунната ви система – Когато сме благоприятно настроени към другите се смята, че това може да доведе до повишено отделяне на окситоцин, който играе важна роля в организма. Учени смятат, че той може да намали рисковете от определени заболявания, като хипертония, коронарна болест, диабет, рак.

Тест: Кои са силните черти от характера ви?

3. Намаляваме риска от токсичен гняв – Вечно намусените хора, тези които винаги търсят интригата, конфликта, често са гневни, дори вътрешно, без да им личи. Гневът обаче е една от най-вредните емоции, която вреди на физическото и емоционално здраве.

4. Доброто се връща при нас – Чували ли сте за закона на привличането? Това, което изпращаме като мисли, действия, емоции към другите, се връща обратно при нас.

7 тайни, които богатите не искат да знаете

5. Може да изпитваме по-рядко безпокойство и стрес – Един от начините за естествено намаляване на стреса е да бъдем внимателни към другите. Да не се занимаваме с клюки, интриги, да не бъдем край такива хора. Често не осъзнаваме, че действайки с лоши намерения към някого, дори в мислите си, ние генерираме отрицателна енергия за нас.

6. Това да си мил с другите насърчава по-добри взаимоотношения – Никой не харесва зли и негативни хора, такива, които са ласкатели. За съжаление, негативните хора само привличат повече негативност и отблъскват положителната енергия. Съвсем естествено тези с добрите намерения имат по-устойчиви и по-дълготрайни връзки, без значение дали става въпрос за любов или приятели.

Защо да поставите кристален лотос в дома си?

7. По-креативни сме – Според учени, състраданието може да ни направи по-креативни, тъй като ако се чувстваме добре, когато помагаме на някого или сме любезни с него, това означава, че нивото на щастие ни се повишава, а то е важно за креативността ни.

8. Добротата може да даде тласък на енергията ни – Може би сте забелязали, че когато изпитвате стрес, негативни емоции и мисли към някого, сякаш нямате толкова енергия, уморени сте и демотивирани. Това е нормално, защото създава край вас негативна енергия, изтощава психиката ви, а това се отразява и на физическото ви здраве.

Свързани статии

9. Помага да пуснем миналото – Няма как да забравим миналото, но има как да го оставим зад себе си и да не му позволяваме да напомня за себе си и да ни пречи да живеем живота си. Когато сме мили и сме в състояние да простим на онзи, който ни е разочаровал (дори и да не му го казваме), то тогава сваляме от себе си товар.

10. Самочувствието ни се повишава – Високото его обикновено е признак за куп комплекси. Разбира се, че всеки човек има такива, но при някои хора, ниското самочувствие се проявява като завист към други, демотивация, лошо настроение. Приемайки себе си и напомняйки си за силните си страни като добрината и състрадателността, то ние сме по-щастливи и с по-високо мнение за себе си.

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
gospod takava motivaciya si silla mi dava ce sam ne ostoiim a za demotivaciya i dumma da ne stavva horata da ne si mislyat ce te motivitvat samata vatresna motivaciya strasno sili ne sme tolkova leki ce da ne ysestame horata crez pisaniya kak iskkata da demotivirat no da badat sigorni ce nema da yspeyat ne jiveemza tyah nikoi nemoje da vzeme nito dobtotata nito grehovete na horata takace bez komentar saomm napred
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
ne vijdame nasi bolesti milim za cujdi sladkisii moi ospokoite topokata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
zakonna na prevlicaneto vinna gi moje da bade promenen a mojebi prosto porodeni drazgi porodeni ot ymni i hitri gora a nie se pravim na stedi i i yvajitelni vsiko moje no e doslo vreme da ilzleze na yave dobrotooo po nekav nacin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
razbirase doslo e vreme nekoi okolni da si pogajat istenskiya harakter klukite gi imma na vsekade te ne ni pritesnyavata tocno nie kazvame da pokajemistenskite si namereniya a militite vinnagi mogat da badar promeneni takace vseki moje da misli kakvo si iska vajen krainiyat rezultat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар