Нещо, на което ни възпитават още докато сме деца е това да бъдем добри и състрадателни към другите. На по-късен етап в живота, понякога тези ценности се губят или са изместени от други черти на характера. Понякога милите хора са приемани за слаби, глупави. Тук е ключово поставянето на лични граници, защото не бива да спираме да сме добронамерени, само защото на някого не му допада и той не може да е такъв. Да си любезен е полезно, както за физическото, така и за емоционалното ни здраве.

Вижте 10 ползи от това да сте по-често мили с другите, а и със себе си.

1. Има положително въздействие върху здравето на сърцето – Това се дължи на факта, че добрината, състраданието, може да стимулират синтеза на хормон, наречен окситоцин, за който е известно, че има ползи за сърдечното здраве.

2. Засилва се имунната ви система – Когато сме благоприятно настроени към другите се смята, че това може да доведе до повишено отделяне на окситоцин, който играе важна роля в организма. Учени смятат, че той може да намали рисковете от определени заболявания, като хипертония, коронарна болест, диабет, рак.

Тест: Кои са силните черти от характера ви?

3. Намаляваме риска от токсичен гняв – Вечно намусените хора, тези които винаги търсят интригата, конфликта, често са гневни, дори вътрешно, без да им личи. Гневът обаче е една от най-вредните емоции, която вреди на физическото и емоционално здраве.

4. Доброто се връща при нас – Чували ли сте за закона на привличането? Това, което изпращаме като мисли, действия, емоции към другите, се връща обратно при нас.

7 тайни, които богатите не искат да знаете

5. Може да изпитваме по-рядко безпокойство и стрес – Един от начините за естествено намаляване на стреса е да бъдем внимателни към другите. Да не се занимаваме с клюки, интриги, да не бъдем край такива хора. Често не осъзнаваме, че действайки с лоши намерения към някого, дори в мислите си, ние генерираме отрицателна енергия за нас.

6. Това да си мил с другите насърчава по-добри взаимоотношения – Никой не харесва зли и негативни хора, такива, които са ласкатели. За съжаление, негативните хора само привличат повече негативност и отблъскват положителната енергия. Съвсем естествено тези с добрите намерения имат по-устойчиви и по-дълготрайни връзки, без значение дали става въпрос за любов или приятели.

Защо да поставите кристален лотос в дома си?

7. По-креативни сме – Според учени, състраданието може да ни направи по-креативни, тъй като ако се чувстваме добре, когато помагаме на някого или сме любезни с него, това означава, че нивото на щастие ни се повишава, а то е важно за креативността ни.

8. Добротата може да даде тласък на енергията ни – Може би сте забелязали, че когато изпитвате стрес, негативни емоции и мисли към някого, сякаш нямате толкова енергия, уморени сте и демотивирани. Това е нормално, защото създава край вас негативна енергия, изтощава психиката ви, а това се отразява и на физическото ви здраве.

Още по темата

9. Помага да пуснем миналото – Няма как да забравим миналото, но има как да го оставим зад себе си и да не му позволяваме да напомня за себе си и да ни пречи да живеем живота си. Когато сме мили и сме в състояние да простим на онзи, който ни е разочаровал (дори и да не му го казваме), то тогава сваляме от себе си товар.

10. Самочувствието ни се повишава – Високото его обикновено е признак за куп комплекси. Разбира се, че всеки човек има такива, но при някои хора, ниското самочувствие се проявява като завист към други, демотивация, лошо настроение. Приемайки себе си и напомняйки си за силните си страни като добрината и състрадателността, то ние сме по-щастливи и с по-високо мнение за себе си.