Свободно време

6 жени изобретатели, които промениха света

18.08.2023г. / 10 56ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Представяме ви списък с легендарни жени, които успяха да променят света и да допринесат за развитието на обществото. Те успяха да променят света, правейки го по-удобен и безопасен.

Мария Склодовска-Кюри  

Мария е велик физик и химик. Именно тя става единствената жена, която два пъти получава Нобелова награда - за развитието на теорията за радиоактивността и за откриването на елементите полоний и радий.  

По време на Първата световна война Мария Склодовска-Кюри се занимава с оборудването и поддръжката на рентгенови преносими апарати за изследване на ранените.

Мелита Бенц  

Мелита Бенц решава да се отърве от утайката от кафе в чаша. През 1908 г. тя изобретява филтъра за кафе. Обикновената домакиня Мелита Бенц става една от първите жени, които получават патент за своето изобретение, което се оказва много успешно и се използва и до днес! Германката регистрира хартиен филтър за кафе, за да се наслади на чиста напитка, без зърна.

През същата година тя основава фирма, която работи успешно в Германия и до днес.

Хеди Ламар

Известна актриса, секссимвол и икона на стила от 30-те и 40-те години на миналия век.Филмите с нейно участие отдавна са се превърнали в холивудска класика. Но не всеки знае, че тя не е била просто актриса. Без нея едва ли щяхме да говорим по мобилен телефон, да навигираме с помощта на GPS и да търсим къде Wi-Fi мрежата е най-добра.

Заедно със своя приятел композитор, тя разработва така наречения процес на прескачане на честотата през 1942 г. Така се гарантира сигурна радиовръзка между контролния блок и машината.

Патентът на Lamarr се доразвива и става основа за модерни клетъчни комуникационни технологии като GPS и WLAN.

Мери Андерсън

Свързани статии

Мери изобретява чистачките за прозорците на автомобили.

През 1903 г., по време на пътуване до Ню Йорк в студен зимен ден, Мери Андерсън вижда, че шофьорът ѝ непрекъснато отваря прозореца и се навежда, за да изчисти падащия сняг от предното стъкло. Наблюдавайки трудния процес, Андерсън стига до идеята да разработи устройство, подобно на гумена шпатула, което може да се задвижва от вътрешността на кабината. През същата година изобретателят получава своя патент.

Интересен факт е, че автомобилните компании не са оценили веднага изобретението на Мери, и за съжаление тя така и не получава нищо за своето изобретение.

Елизабет Маги

Тя е разработчик на игри. Елизабет Маги създава играта "Landlord's Game" (Играта на хазяина), която става предшественик на известната игра "Monopoly".

Тази игра е създадена, за да покаже нежеланите икономически ефекти от поземления монопол. Получава патент за играта си през 1904г.

Жозефин Кокрейн

Много жени все още са благодарни на изобретението на Жозефин. Тя е създателят на съдомиялната машина.Жозефин мечтаела за устройство, което може да почиства съдовете по-бързо и по-качествено от нейните слуги, които периодично чупели съдове по време на миене.

Така Кокрейн  създава първата автоматична съдомиялна машина.

Автор: стажант Виктория Попова.

Здраве и красота