Свободно време

Признаци, че сте прекалено чувствителни

Какво показва, че притежавате свръхемоционалност

13.09.2023г. / 14 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чувствителността е нещо, което хората притежават в различна степен. Някои са далеч по-чувствителни от други и това е едновременно дарба и проклятие. Когато притежавате много интензивна и наситена чувствителност е много по-лесно да бъдете наранени. Хората със свръхчувствителност съпреживяват чуждите емоции, попиват от енергията на другите като гъба, което им се отразява психически и емоционално.

6 причини да обичате силен, но чувствителен мъж

Хората, които притежават дълбока чувствителност, в повечето случаи са емпати. Те са съпричастни към другите и са способни да изживяват и попиват всяка тяхна емоция. Това е колкото полезно в общуването, толкова и пагубно, защото изтощава и предполага прекалено емоционална отдаденост.

Кои са признаците, че сте прекалено чувствителни?

Винаги усещате кога нещо не е наред с другите

Имате дарбата да усещате емоциите на другите, техните нагласи и това как се чувстват в момента, дори да го прикриват. Чувствителните хора усещат другите на по-високо и дълбоко ниво. Ако знаете кой как се чувства в даден момент, дори да ви казва, че е добре, а за вас е очевидно, че не е, значи притежавате дълбока чувствителност.

Предпочитате индивидуалните спортове

Може да ви звучи странно и непряко свързано с това дали сте чувствителна личност или не, но изборът на спорт е от голямо значение и е провокиран именно от степента ви на чувствителност. Прекалено чувствителните хора обикновено избират индивидуални, а не групови и отборни спортове. Причината е, че мозъкът им работи на друго ниво и когато са в отбор, те следят всяко действие и емоция на съотборниците им, което изтощава психически.

Работите индивидуално

Подобно на избора на спорт, работната среда също е показателна за това каква личност сте. Ако предпочитате да работите сами, а не в екип, то също може да е защото сте прекалено чувствителна личност. Работата с хора ви кара да попивате емоциите им, енергията им, което ви се отразява. Свръхчувствителните хора обикновено се привързват много към колеги, което представлява трудност при всяка промяна в работната среда.

5-те най-грижовни зодии

Винаги сте любезни и учтиви към всички

Прекалено чувствителните хора знаят колко лесно се нараняват. Затова и предпочитат да се държат любезно с околните, за да не ги наранят, както те често биват наранени. Ако сте любезни и учтиви към другите около себе си без да го правите користно и целенасочено, това е признак на дълбока чувствителност.

Не можете да казвате „не“, дори да знаете, че е полезно от време на време

Прекалено чувствителните хора трудно казват „не“, дори да го искат. Те се притесняват от отказите, за да не затруднят другите и да ги накарат да се чувстват зле. Затова предпочитат да се съгласят, за да има мир и разбирателство. Това е вредно за тях самите, защото понякога човек наистина има нужда да откаже нещо, което не го кара да се чувства добре.

Трудно взимате решения

Прекалено чувствителните хора трудно взимат решения. В главата и сърцето им обикновено бушуват емоции, които ги карат да разглеждат ситуацията от всички възможни гледни точки. Чувствителните натури премислят всичко по няколко пъти до такава степен, че понякога се чувстват в безизходица.

Много сте наблюдателни и проницателни

Свръхчувствителните хора в повечето случаи са изключително проницателни. Нищо не може да им убегне. Те виждат хората и ситуациите като през скенер, което разкрива много повече за ситуацията, отколкото всички останали могат да усетят. Наблюдателността кара чувствителните хора да виждат неща, които са невидими за останалите, включително дребни детайли от поведението и нагласите на околните.

4 типа личности, склонни да преяждат

Плачете пред други хора

Чувствителните хора не се страхуват да показват емоциите си. Те могат да се разплачат както от тъжни събития, така и в щастливи моменти. Не се свенят да покажат сълзите си, защото вътрешно в себе си знаят, че те не са признак на слабост, а са израз на емоция.

Коментирай