Свободно време

От какво имате нужда, ако тръгнете на планински преход през есента?

Обърнете внимание на шапката

03.10.2023г. / 13 07ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте любители на разходките в планината, вероятно за да ги осъществите, няма да чакате идеалния момент, без значение какво е времето навън. Есента е преходен сезон, а всички знаем, че климатичните условия могат рязко да се сменят. Ето защо, в следващите редове ще ви споделим няколко от най-необходимите неща за планински преход. Ето ги и тях:

Изберете подходящи чорапи

Качествените чорапи за преходи ще са ви от голяма полза, тъй като те могат да ви предпазят от образуването на мазоли. Търсете такива модели, които са еластични и с подсилена част на петите, пръстите на краката и около глезените. За предпочитане е да са изработени от естествени материали (като вълна мерино), ликра и спандекс.

6 идеи за забавни тренировки за цялото семейство

Не правете компромис с избора на обувки

През есента времето може да е особено променливо, а към нейния край дори на места може да има и сняг. Ето защо, в никакъв случай не подценявайте добрите туристически обувки. Подходящите имат добро сцепление и предпазват пръстите ви от камъни. По-високите модели (тип боти) могат да дадат опора и на глезена ви.

6 ползи за здравето от 20-минутна разходка

Спрете се на точната блуза

Не е задължително да избирате специална блуза за преходи, тъй като в по-топли дни можете да носите каквато и да е блуза за тренировка. Но внимавайте в никакъв случай тя да не е от памук, тъй като той има свойството да попива потта. Уверете се, че носите дреха, която пропуска влагата и позволява на кожата да диша.

4 дестинации в Европа, които са подходящи за семейства с деца

Потърсете удобен клин

За предпочитане е да изберете еластичен клин, тъй като той ще ви помогне за по-големия обхват на движение. Спрете се на модел от плътен, издръжлив и еластичен плат, който да има обаче по-лека вентилираща материя на талията, чатала и задната част на бедрата. Търсете клин, който е подсилен на коленете и задните части, с плоски шевове, които минимизират протриването.

Как спортът ни прави по-здрави и защо екипировката има значение

Ще ви трябва и яке

Якетата от изкуствена материя са чудесни за есенните условия. Те имат способността да дишат много по-добре от пуха, като в това време продължават да изолират ефективно, дори когато са мокри. Това ги прави идеален външен слой за хладно (и понякога влажно) време. Лекото синтетично яке е идеално за температури, вариращи от 5 до 16 градуса. Ако пък температурите са умерени и се нуждаете само от тънък слой облекло, помислете за изолираща жилетка или дишащо яке от полар.

Кой е най-добрият спорт за вашата зодия?

Спрете се на подходяща шапка

Трябва да имате предвид, че топлината излиза от главата ви и шапката, която спира слънцето през лятото, няма да ви помогне много през есента. В същото време, можем да ви посъветваме да оставите „тежките“ шапки за ски през зимата, а през есента да изберете по-лека шапка от мериносова вълна. Такъв тип шапка ще ви осигури отлична топлина, при това без да попива много пот и миризма. Ще откриете и че тя е особено полезна дори и при ниски температури, а и за моментите, когато спрете да се разхождате и започнете бързо да губите топлина.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време