Свободно време

Наша илюстраторка в Топ 4 на награди за кулинарни книги

Аля Маркова е в краткия списък на Gourmand World Cookbook Awards

05.10.2023г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
Аля Маркова раздава автографи на премиерата на „Готварска книга за големи деца”

Аля Маркова раздава автографи на премиерата на „Готварска книга за големи деца”

Илюстраторката Аля Маркова, която е сред водещите кулинарни блогъри в Европа, попадна в краткия списък на наградите Gourmand World Cookbook Awards с „Готварска книга за големи деца“. Изданието, публикувано от „Лист“ преди няколко месеца, и неговата авторка се борят за приз в категориите „Илюстрация“ и „Източна Европа“. Финалната четворка се избира между участници от 205 страни и конкуренти на Аля са художници от Чили, Франция и Нова Зеландия.

В света на кулинарната литература Gourmand-отличията се сравняват с Оскарите и Олимпийските игри. Учредени са от французина Едуар Коантро и тази година ще е 29-ото им раздаване на разточителна церемония в саудитската столица Рияд по време на Саудитския фестивал. Предвижда се пиршеството да продължи три дни – от 27 до 29 ноември.

Който не може да присъства на феста, има шанс да се доближи до атмосферата му като разгърне книгата на Аля Маркова. От нея ще научи как се правят кюфте без кюфте и бонбони от кекс и шейк против лошо настроение. Луксозното издание с логото на „Лист“ събира между твърдите си корици 14 рецепти в категория „Солено“ и още толкова в „Сладко и закуски“. Това, което го отличава от всички останали, е, че указанията са под формата на комикс и хуморът е задължителна подправка към всяко ястие.

„Държиш малка готварска книга за разбуждане на апетита (и на въображението). И за приспиване на сериозността, която понякога неусетно се промъква в кухнята на много от нас, запалянковците на вкусните неща.
С други думи – това е книга за всеки, който обича да си хапва, но не обича да му е сложно“, отбелязва във въведението към лакомниците авторката Аля Маркова.
Тя е родена в България, но израства в Испания, а после животът я връща ту тук, ту отново я изпраща към Иберийския полуостров или пък на друго място. Както се представя сама: „По професия съм карикатурист, или по-скоро: карикатурист, който някога е искал да бъде готвач“. Храната я вдъхновява и Аля създава собствен кулинарен блог cartooncooking.blogspot.com, в който представя рецептите си в рисунки. Най-любимите от тях са събрани в настоящата книга.

Коментирай
Свободно време