Свободно време

Какво е кармата и как влияе тя на живота ви?

„Каквото посеете, това ще пожънете“

10.10.2023г. / 15 33ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много пъти сме чували за кармата и сме свикнали често да ѝ приписваме важна роля в живота ни. Сякаш за всяко наше действие ще има последствие. Но дали наистина разбираме значението на тази дума?

В следващите редове ще се опитаме да отговорим какво е карма и как влияе в живота ни. И така:

Какво е кармата?

Можем да кажем, че кармата е концепция с много дефиниции. Тя означава действие. Както знаем от физиката, на всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Кармата е енергия, която сама по себе си не е нито добра, нито лоша; това са само етикетите, които хората избират да ѝ прикачат. Енергията, която се поражда от конкретно действие, трябва да бъде върната. Може би изразът, който най-добре описва този принцип от будизма и индуизма е: „Каквото посеете, това ще пожънете.“

Свързани статии

Всяко действие, което вие извършвате, създава памет. Тази памет поражда желание, което ви кара да извършите друго действие. Да кажем, че посещавате часове по йога. След като вече сте били там и имате представа какво се случва, това формира у вас спомен. Ако този спомен ви е харесал, вероятно бихте искали да отидете отново (у вас се заражда желание). Ето защо избирате отново да посетите курса следващия път (извършвате действие). Кармата всъщност създава спомени и желания, които след това определят как ще  живеете. Фината енергия, създадена от вашите действия, се съхранява във вашите спомени и желания и се активира – понякога веднага, но по-често в някакъв бъдещ момент. Действията, спомените и желанията са „кармичният софтуер“, който управлява живота ви. За да използваме ситуацията, която описахме по-рано – били сте на йога и след това сте забравили за това. Месеци по-късно, докато се разхождате, забелязвате йога студио. Спомняте си миналия си опит, който предизвиква желанието да отидете отново.

Свързани статии

Как да се освободите от кармата си?

Енергията, която сте генерирали с всички ваши избори рано или късно ще се върне към вас. Всичко зависи от вашите намерения – дали те са били добри или лоши. Не бива да мислите обаче, че сте „обречени“ да живеете живот, в който в настоящето ще ви се наложи да плащате за всички ваши минали действия. Вие сте капитана на кораба на вашия живот и от вас зависи накъде ще поеме той. Затова всъщност няма как да се освободите от кармата, но пък за сметка на това, имате възможност да я промените. Новите преживявания ще породят нови спомени, нови желания, нови действия и съответно – нови последствия. 

Постъпете по различен начин 

Всеки човек е различен, уникален и неговият живот също. За добро или зло, нашият разум или характер ни карат да постъпваме винаги по определен начин. И макар и да не се чувстваме добре от това, ние не виждаме грешките, които допускаме. Вместо да се обвинявате, опитайте се да бъдете обективни, изследвайки живота си. Може би начинът, по който действате създава в живота ви нежелани от вас последствия? Мислите ли, че ако продължите да действате по „стария“ начин вие не се обричате на същите резултати? Може би е дошло време да промените това. Вашите избори в момента ще определят качеството на новата карма, която се създава и съхранява, за да бъде освободена като бъдещи събития в живота ви. Действайте съзнателно и имайте принципи. Правете добро, дори когато не се очаква. Когато се съмнявате, действайте така, както бихте искали другите да действат спрямо вас.

Свързани статии

Простете 

Лошата карма се подхранва от негодувание. Тя ще ви кара да привличате в живота си хора и ситуации, които да ви дават още повече поводи да се озлобявате и да бъдете недоволни. Често се чудим защо не можем да избягаме от колелото на негативността. Може би правилният отговор, който няма да ви се хареса е: защото избягваме истината, че нашите емоции са тези, които ни карат да се въртим в такива цикли. Да простиш означава да се отделиш, да се оттеглиш – от гнева, от горчивината и от разочарованието, които таиш вътрешно. 

Научете се да бъдете благодарни 

Може би смятате, че има хора на които никога няма да можете да простите, такива, които са ви наранили или пък са определили живота ви. Колкото и трудна задача да е за вас прошката, намерете в себе си сила и я практикувайте. Същото се отнася и за благодарността. Знайте, че всичко, което се случва в живота ви е последствие от вашите действия и че да направлявате живота си всъщност е сила, с която само вие разполагате. Колкото повече благодарност изпитвате, толкова повече ще срещате хора в живота си, неща и ситуации, които ще ви правят още по-благодарни. 

Коментирай