Свободно време

Как да се справите с тормоза на работното място?

Документирайте злоупотребата

09.11.2023г. / 07 54ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да говорим за тормоза в училище, но по всичко личи, че подигравките и презрителното отношение не свършват щом вече не сме деца. Имали ли сте усещането, че на работното ви място определени колеги или пък шефът ви се държат зле с вас? Как да се справите с тормоза на работното си място? Ето няколко съвета за това:

Обмислете ситуацията 

Ако смятате, че ви тормозят на работното място, поемете глътка въздух и се опитайте да прецените ситуацията. Не бързайте да правите прибързани заключения и не действайте емоционално. Имайте предвид, че хората правят грешки. Отделете малко време, за да оцените положението и да определите дали „тормозът“ е бил просто еднократен инцидент или нещо, което изглежда, че ще се развие в продължаващо малтретиране.

Свързани статии

Опитайте се да не приемате ситуацията лично 

Опитайте се да погледнете на ситуацията малко по-философски. Въпреки че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, направете всичко възможно да не приемате тормоза лично. Не забравяйте, че когато някой ви обижда, това е свързано с дефицити от негова страна. Често пъти „насилникът“ действа по този начин, тъй като той самият изпитва несигурност, ревнува или пък има силно изразено чувство за контрол. Това, което можете да практикувате е да поставите сами за себе си здрави емоционални граници.

Въпреки всичко, дръжте се добре 

Останете неутрални, запазете спокойствие и спазвайте добрия тон. В крайна сметка, хората, които ви обиждат, очакват от вас точно това – да ви сринат психически. Ако това се случи по време на работа, реагирайте любезно и професионално. Така ще станат две неща – първо, хората, които ви „малтретират“ ще гледат на вас като на „по-големия човек“. Второ, така задавате тон на работното си място. Опитайте се да не се поддавате на негативните нападки и да не им отвръщате със същото. 

Свързани статии

Назовете директно проблема 

Понякога е най-добре просто да се застъпите за себе си и да се обърнете към този, който ви обижда лице в лице. Отстоявайте себе си и се уверете, че когато общувате с другите, вие излъчвате увереност и вяра в личните си качества. Това може да ви помогне да си върнете контрола в ситуацията. Не забравяйте, че не сте на детската площадка или пък в междучасието.

Вие вече не сте деца и няма нужда да чакате някой възрастен да дойде и да ви спаси. Опитайте се да се справите с конфликта по професионален и рационален начин. Няма нужда да слизате толкова ниско – до нивото на насилника, тъй като това само ще налее масло в огъня. Заявете ясно себе си и дайте на другия да разбере как се чувствате.

Споделете за това с вашия мениджър  

Ако не ви е удобно да говорите директно с човека, можете да поговорите с вашия мениджър или ръководител относно евентуалните последващи стъпки. Ако пък именно той е човекът, който ви тормози, или не се чувствате в безопасност, когато говорите директно с него, можете да споделите притесненията си с някой по-старши от него или направо да отнесете въпроса до човешките ресурси (HR). През повечето време HR ще се опитва да оправи нещата чрез посредничество. Но човекът, който ви тормози, може да получи писмено предупреждение или дори да бъде уволнен.

Свързани статии

Документирайте злоупотребата 

Ако ви е отнело известно време, за да осъзнаете цялата сериозност на случващото се с вас и чувствате, че сте пропуснали шанса си да реагирате бързо, започнете да документирате. „Водете дневник за това кой, какво, кога, къде, защо, относно нещата, които се случват“, съветва Катрин Зундел (специалист по решаване на проблеми на работното място). „Ако сте на среща на персонала и тормозът се случи, тогава се върнете на бюрото си и запишете кой друг е бил на срещата на персонала, какво е казано, защо е казано и се опитайте да напишете толкова подробности, колкото можете“, добавя тя.

Ако решите да докладвате за насилника по-късно, ще искате да можете да дадете конкретни примери за поведението, което описвате. Освен това започнете да архивирате всякакви имейли или други доказателства, за да подкрепите вашата страна на историята. Например ако шефът ви критикува представянето ви на работното място, съберете документация, която демонстрира количествено измерими резултати от проектите, по които работите, както и всички пълни с похвали имейли, които сте получили от други заинтересувани страни.

Коментирай