Свободно време

„Шепотът на пчелите“ от София Сеговия

Романът на мексиканската писателка ухае на лавандула, домашни рецепти, портокалови цветчета и мед

07.11.2023г. / 10 37ч.
Михаела Лазарова
„Шепотът на пчелите“ от София Сеговия

Имало едно време семейна сага за мексикански земевладелци и едно момче, заобиколено от пчели. С тези елементи София Сеговия създава интригуваща история, в която пише с много любов за ценността на земята и неочакваните начини, по които често се преплитат човешките съдби.

Шепотът на пчелите“ на София Сеговия ни пренася в мексиканското село Линарес през 20-те години на миналия век.

Един ден старата семейна бавачка се изгубва из хълмовете. Когато я намират, тя държи два вързопа: в единия носи изоставено бебе, а в другия пчелна пита. Бебето, намерено от нана Реха остава в семейство Моралес.

Симонопио пристига покрит с жива пелена от пчелите, които ще го придружават цял живот и ще му помогнат да промени историята на семейството, което го е приело, както и на целия регион. Преди това той трябва да се изправи пред страховете си и да надвие врага и заплахите, които го дебнат.

На фона на Мексиканската революция, испанския грип и сблъсъците между тези, които ламтят за чужда земя и онези, които защитават собствеността си с цената на всичко, София Сеговия ни разказва една трогателна история за предаността към семейството и за братската обич, но също за предателството и подлостта, които могат да сложат край на всичко.

„Шепотът на пчелите“ ухае на лавандула, домашни рецепти, портокалови цветчета и мед.

София Сеговия

София Сеговия е родена в Монтерей, Мексико през 1965 г. Тя е писател и сценарист. Изучава журналистика в университета в Монтерей и публикува първия си роман, Noche de Huracán, през 2010 г. През 2015 г. излиза романът El murmullo de las abejas („Шепотът на пчелите“), който ѝ печели призванието „литературно откритие на годината“ и влиза в класацията с най-продаваните книги в Мексико. Днес тя живее в Монтерей със съпруга си, децата си и трите си домашни любимци и споделя, че без тази щастлива глъчка не би могла да се концентрира, за да пише.

По повод „Шепотът на пчелите“ разказва: Този роман е художествено произведение, вдъхновено от истинската история на едно село от цитрусовия регион на северно Мексико. Няма по-голяма свобода от това да пишеш фикционална история, дори когато тя е вдъхновена от исторически факти, каквато е моята. Ключовата дума тук е „вдъхновение“. Не съм се стремяла да се придържам дословно към историческите данни: стремях се да бъда вярна само на моето въображение.

Много съм благодарна за всички случки, които споделиха с мен предците ми – споделиха с моето поколение – защото, ако съм научила нещо в това приключение, наречено писане, то е, че от случки се гради историята.  Истинската и въображаемата.

Още за книгата

  • ДАТА НА ИЗДАВАНЕ 08.11.2023
  • ИЗДАТЕЛСТВО „Лемур“
  • ISBN 978-619-7581-54-6
  • КОРИЧНА ЦЕНА 28,90 лв.
  • БРОЙ СТРАНИЦИ 544
  • РАЗМЕРИ НА ИЗДАНИЕТО 14/22
  • КОРИЦА Мека
  • ДИЗАЙН НА КОРИЦАТА Хаби Ел Мааса Гомес
  • ЖАНР Художествена литература; магически реализъм
Коментирай