Свободно време

Круиз на три континента – едно пътуване мечта

Разказ за седемдневен рай в Средиземно море

21.11.2023г. / 08 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив.

Снимка: личен архив.

Акостираме в Александрия и истинското приключение започва. Ако не сте били там, мога да ви кажа само едно – пригответе се за контрасти във всяко едно отношение.

Пътувайки към едно от седемте чудеса на света – Пирамидите и Сфинкса, ставаме свидетели на кадри, извадени сякаш от филм.

На влизане в Кайро.

Разрушени сгради, мръсни улици и тротоари, лудо каращи шофьори, които не спазват никакви правила, освен тези на жестовете и свиркащия клаксон, с който се предупреждават един друг, влизат в ярък контраст с красотата на пустинята, лъскавите хотели в центъра на Кайро и разбира се, пирамидите.

Пирамидите спират дъха...

Влизайки в Кайро това е гледката, която ни кара да настръхнем – в далечината се виждат те, издигнали се над пясъка като чудно видение.

Гледка, която си заслужава всяка минута от тези 3 часа път от Александрия до Кайро, жегата, умората и ранното ставане. Каквото и да ви кажа за пирамидите, мисля, че ще бъде малко и недостатъчно.

В началото на ноември обстановката е много спокойна и за наша радост, няма тълпи от туристи.

Това е обект, който всеки трябва да види сам с очите си и да усети могъществото на едно от седемте чудеса на света.

Важно е да отбележа, че ако не сте ходили, се пригответе за ордите търговци, които ще ви предлагат всичко, на всякакви цени и във всевъзможни валути. Дори и в левове. Бъдете внимателни с пазаруването и придържайте близо до себе си личните си вещи и парите, за да няма неприятни изненади.

Сфинксът в Гиза.

След пирамидите и Сфинкса се насочваме към Историческия музей в центъра на Кайро. Макар отдавна да подготвят за отваряне новия исторически музей, който се намира точно до пирамидите, за жалост той все още не е готов и не посреща посетители. Или както казваме ние – Хубаво е, но не е готово! 

Сградата на стария Исторически музей.

Макар да е прашен и леко занемарен, старият исторически музей пази тайните на фараоните, сред които виждаме множество експонати, скулптури и няколко мумии.

На втория етаж се намира галерията, която привлича най-много туристите - залата, в която се съхраняват съкровищата и посмъртната маска на фараона Тутанкамон.

В музея можете да видите няколко добре запазени мумии.

Препоръчвам ви да го посетите, а ако имате късмет, това може да ви се случи в новия музей. 

Скулптура, изобразяваща главата на Нефертити.

Изморителната разходка приключва с късен обяд в близкия луксозен хотел. Там дегустираме вкусни ястия и десерти, отпивайки кафе или студена бира. Макар да е ноември, в Египет градусите гонят 30. Заситили глада се отправяме към автобуса, с който ще се приберем в Александрия.

Центърът на Кайро.

На пристанището трябва да минем паспортна проверка, пасажерите сме изпълнили салона, защото почти всички пътници са избрали да посетят пирамидите и съответно на прибиране сме стотици. Но умората ни бързо изчезва, когато виждаме един от най-колоритните членове на екипажа – Адриан, който отговаря за всички ресторанти на кораба. Той и неговият „бенд“ от сервитьори музиканти, ни посрещат с изпълнение на живо. Подготвили са ни специална музикална програма, благодарение на която опашката на прибиране да се минава с настроение, усмивка и леки, полюшкващи движения. Великолепни!

Прибираме се в каютите, почиваме за кратко след дългия изморителен ден и се настройваме за заслужена вечеря. 

Обилна вечеря след тежкия ден.

Ето че настъпва поредният ден от нашето пътуване. Само след броени часове ще пристигнем в Лимасол, вторият по големина град на остров Кипър. Отново сме посрещнати от много слънце. Но за него – в следващия материал...

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Cruise ( преди 5 месеца )
На една от снимките на палубата, зад девойката,в далечината, се вижда истински круиз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
marita05@abv.bg ( преди 5 месеца )
Това не е екскурзия, а висене в затворени помещения с храна и канапета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар