Свободно време

8 идеи как да създадем празнично настроение

Нещата не трябва да са перфектни, стига да са истински и като цяло приятни

30.12.2023г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със сигурност сте имали моменти, в които каквото и да правите, така и не можете да изпитате радостта от празничните дни. Изглежда всички са заредени с настроение, а при вас е точно обратното. Ето защо в следващите редове ще ви споделим как да преодолеете тези мрачни мисли и да се насладите на празниците. 

Спрете да се преструвате

Може да не го осъзнавате, но маските, които постоянно носим, ни пречат да разберем кои сме всъщност. Когато ги свалите, можете постепенно да премахнете всички очаквания на другите към вас, като така ще се изправите пред истинското си „Аз“. Започнете с нещо малко. Гледайте филм или слушайте празнична музика. Направете си чаша ароматно кафе или какао. Позволете си да почувствате това, което чувствате. Чувствате ли се тъжни? Представете си тъгата си като малко същество. Отидете до него, вземете го и го прегърнете. Позволете му да бъде себе си, позволете му да бъде тъжно. Задайте му няколко въпроса. „Защо си тъжен?“? „Без причина?“ Може да забележите, че след известно време тъгата ви се разсейва. Каквото и да е, не се опитвайте да го смачкате или замените с нещо друго. Позволете му просто да бъде.

Свързани статии

Измислете ново празнично меню 

Решете какво искате да хапвате по празниците. Създайте ново меню, за което смятате, че е достойно за един истински празник и за вашето най-изискано „Аз“. Отделете малко време и направете нещо различно – почистете праха от любимата си книга с рецепти и изберете такива, които ви харесват. Забравете за миг за диети и режими и си позволете да хапнете вкусно и да си доставите наслада. Това е вашето парти, това е вашата магия, така че забравете за очакванията на близките и роднините ви – сгответе за себе си и за вашето собствено щастие. 

Запалете свещи 

Запалването на огън или пък на свещ носи усещане за спокойствие по всяко време на деня. Започнете сутринта си или завършете вечерта със затъмняване на светлините, облегнете се и се отпуснете. Запалете ароматни свещи по време на празничните обеди или вечери, или пък просто си подарете миг спокойствие и релаксация. 

Свързани статии

Декорирайте дома си 

Независимо какви планове имате за празниците, украсете дома си на всяка цена! Дори ако няма да посрещате гости или пък сте отменили годишното празнично парти у дома – все пак окачете светлините и декорирайте. Празничната украса моментално ще повиши настроението и със сигурност ще повдигне празничното ви самочувствие! Така че, свалете кутиите с декорации от тавана, включете празничен плейлист и се заемете с декорирането. Това може да бъде доста забавно!

Бъдете преносител на добротата

Коледните и новогодишните празници са време, в което трябва да се обединим. Но това време на годината може да бъде изключително трудно за някои хора. Ако имате нужда от свежи идеи как да промените деня на някого, ето някои: дарете играчки на деца в нужда; подарете ненужни книги на библиотеки в провинцията, или пък направете дарение за Червения кръст. Изберете някоя дейност, която резонира с душата ви и си осигурете весели празници, изпълнени с благодарност. 

Свързани статии

Направете си кино маратон 

Ако времето навън ви се струва ужасно и студено, а единственото, което искате да направите е да се завиете с топло одеяло... какво по-идеално време за филмов маратон? Вземете си купа пуканки, напитка по ваш избор, топла завивка и се излегнете на дивана с няколко от любимите си филмови заглавия. С толкова много класически коледни филми е трудно да се избере само един! 

Обърнете внимание на съня 

Сред празничния хаос е изключително важно да дадем приоритет на добрия нощен сън. Липсата на сън може да допринесе не само за нарушена мозъчна функция, но и за стрес и раздразнителност, така че се уверете, че си почивате достатъчно, за да посрещате всеки ден с положителна нагласа. 

Имайте реалистични очаквания

Уверете се, че очакванията ви за празничния сезон са реалистични. Имайте предвид, че всичко е наред, дори да не върви идеално. Най-вероятно няма всичко да е перфектно. Съвършенството е трудна задача и също така то е невероятно трудно за постигане. Може би котката ви ще събори коледната елха, или пък месото за коледната трапеза ще е малко сухо... Макар и тези неща да ви се виждат стресиращи, те със сигурност са запомнящи се. В крайна сметка нещата не трябва да са перфектни, стига да са истински и като цяло приятни.

Свързани статии

Коментирай