Свободно време

5 причини да плачете често

Емоционална нестабилност 

28.01.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разплаквате ли се лесно, когато гледате филм, четете книга, чуете за нечия тежка житейска съдба? Може би винаги сте били такива или пък това се е променило и в последно време емоциите ви по-често се проявяват чрез плач. Една от най-често срещаните причини за това може да се окаже наличие на бременност, предменструален синдром, пременопауза, менопауза. 

Какво друго може да доведе до често плачене?

Това е биология 

Въпреки че плачът е естествен за всички човешки същества, всъщност полът играе роля. Жените плачат повече в сравнение с мъжете. Биологично жените са устроени да плачат много повече от мъжете. Дамите са склонни да имат по-високи нива на репродуктивния хормон пролактин, което ги кара да проливат сълзи често, докато хормонът тестостерон не „позволява“ на мъжете да плачат, сочат западни изследвания. 

Свързани статии

Хроничен стрес 

Още една причина да се разплаквате лесно е хроничният стрес. Стресът може да повлияе на емоциите ви и да причини пълен хаос. Когато изпитвате силен стрес за дълъг период от време, това може да причини значителни щети на психиката ви. Вашето ниво на толерантност за справяне с допълнителен стрес намалява драстично. Животът започва да ви кара да се чувствате претоварени, а реакциите ви дори към най-малките предизвикателства ви карат да реагирате бурно. 

Когато се разплаквате лесно е възможно да почувствате силен гняв, тревожност и депресия, да се почувствате обезсърчени. Може да се окаже, че плачете дори затова, че сте си изпуснали шапката на земята. 

Тъй като умът ви се чувства под постоянна атака на стреса, плачът ще изглежда като единственото нещо, което можете да направите, за да почувствате известно облекчение.

Свързани статии

Емоционална нестабилност 

Това също е честа причина някои хора да плачат по-често от други. Ако сте по-емоционални като личност, ако сте емпат или пък емоционално нестабилни, по-лесно ще се разстройвате. Такива типове хора са по-осъзнати и свързани с околната среда, което ги прави силно емоционално отзивчиви. 

Нездравословни модели на привързване 

Склонността ви да плачете повече може също да зависи от вашия модел на привързване. Според западно проучване, има връзка между плача на възрастните и стила на привързване. Хората, които лесно се разплакват, обикновено са личности със загрижен стил на привързаност. Според учените, хората с несигурни модели на привързаност са склонни да изразяват емоциите чрез плач много по-бурно, за разлика от тези, които имат сигурни модели на привързаност. 

Свързани статии

Депресия

Плачете ли лесно? Депресията може да е причината. Депресията е разстройство на настроението, което може да има сериозен ефект върху нашето психологическо и емоционално здраве. Така че, ако се чувствате тъжни и разстроени през цялото време и продължавате да плачете, тогава най-вероятно сте депресирани. Когато сте депресирани, може да плачете за най-малките проблеми и да изпитвате трудности с контролирането на емоциите си.
 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 2 месеца )
Никога не са отчайвай! Потърси приятелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време