Свободно време

Знаци, че мислите негативно

Завист към успеха на другите

29.01.2024г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували, че нашите мисли често ни водят в правилната или грешната посока. Определят нагласата ни за текущата ситуация, живота ни като цяло. Ето защо е важно да сме позитивни през повечето време. Но дори и този тип хора могат да попаднат в капана на негативното мислене. Примерите за такова са много – постоянното съмнение в себе си и възможностите си, липса на самочувствие, изпитване на страх, че няма да се справим с нещо, липса на физическа и емоционална енергия, трудност в поддържането на взаимоотношения, песимизъм за всичко и други. 

Кои са другите знаци, че може би вие мислите негативно през повечето време?

1. Изпитвате често безпокойство за бъдещи събития. Тревогата за бъдещето е естествена част от живота на всеки човек. Въпреки това, когато това безпокойство се превърне в постоянно състояние на стрес за това, което може да се случи утре, това е ясен знак, че положителното мислене не е вашата основна настройка.

2. Размишлявате върху минали грешки. Колко често мислите за тях и дали размишлявате върху грешките си с цел да се поучите? Или по-скоро се намирате в техния капан, който постоянно ви кара да се чувствате зле, че сте ги допуснали? Фокусирането върху минали грешки може да доведе до изкривена представа за себе си и до убеждение, че тези грешки ви определят като човек.

Свързани статии

3. Чувството за блокиране в живота може да произтича от липсата на позитивно мислене. Усещането, че сте блокирани или хванати в капан на текущото си място, на рутината, често е обезсърчаващо. Това усещане за застой често произтича от начин на мислене. Когато позитивното мислене не е в действие, предизвикателствата могат да изглеждат невъзможни за разрешаване.

4. Трудност при приемането на комплименти. Не всеки човек се чувства комфортно, когато му отправят комплимент. Ако когато получавате комплименти за вашата работа, визия или друго, това ви кара да отговаряте по начин, по който се разбира, че вие не се одобрявате, то определено не мислите позитивно. Това мислене може да бъде дълбоко вкоренено и често произтича от история на самокритика или външна критика. По този начин това води до намалено чувство за собствено достойнство.

Свързани статии

5. Завистта към успеха на другите може да означава по-малко позитивност. Завистта е естествена човешка емоция, но когато се превърне в обичайна реакция към постиженията на другите, това може да означава, че вие се чувствате огорчени, обидени, ограничени да постигате успехи във вашия живот.

6. Често се чувствате раздразнителни. Това също може да произтича от липсата на положително мислене. Всеки понякога става раздразнителен, но ако раздразнителността е ваш чест спътник, струва си да помислите дали негативизмът не се е настанил трайно в живота ви. Раздразнителността често е симптом и на скрит стрес, умора или неадресирани емоции.

7. Чувствате се претоварвани от преживяното в живота ви. Трудните ситуации, неуспехите са част от живота ни. Но не бива да им позволяваме да ни извадят извън релси. Когато малки или по-големи препятствия ви изпращат в спирала на стрес или отчаяние, това е знак, че позитивното мислене може да не ръководи реакциите ви, а по-скоро негативното.

По материали от powerofpositivity.com

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
анонимен ( преди 2 месеца )
слава Богу нямам тези признаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар