Свободно време

Как да настроите ума си към позитивно мислене

Какви са ползите от позитивната нагласа към живота

16.03.2022г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Позитивното мислене е настройка на ума, която не всеки притежава. Някои хора са песимисти, които виждат света около себе си само в черни и сиви цветове. Трудно се отпускат да мечтаят. Подозрителни са, често без причина, просто защото имат лошо предчувствие заради негативната си нагласа към всичко. Обръщането на тази нагласа към оптимистичната перспектива може значително да подобри физическото и психическото състояние, да ви накара да се чувствате по-добре, по-щастливи и с повече вяра в бъдещето.

3 основни ползи от позитивното мислене

Оптимистичната нагласа и позитивното мислене, изобщо положителният подход към живота и всичко в него, може значително да подобри настроението ви и да ви помогне по-лесно да постигнете целите си. А когато се чувствате добре в съзнанието си, физическото ви здраве ще се подобри. Не е нужно да се опитвате да променяте изцяло личността и мисленето си. Достатъчно е да преобърнете отношението си към случващото се в живота ви. Ако досега сте подхождали с първосигнален негативизъм във всички ситуации, сега е време да опитате да подхождате първо с позитивна нагласа, дори когато ви се случва нещо негативно или възниква проблем.

Оптимизмът има наистина мощно влияние върху съзнанието, емоциите и тялото. Той не е просто мисъл, че „всичко ще бъде наред“, което да създава усещане за вятърничавост. Позитивното мислене е базирано на реализъм, който кара оптимистите да бъдат прагматични и да се стараят да обръщат всяка негативна ситуация в положителен аспект и да вадят от нея необходимите поуки и начини да променят бъдещето в положителна посока.

Какво е токсична позитивност и защо всъщност е негативна?

Оптимистите работят целенасочено, за да се случи именно положителната страна на ситуацията, в която се намират. Винаги има два изхода – да паднеш и да станеш, да продължиш. Оптимистите с позитивно мислене работят именно в тази посока –да извлекат само ползите от всяка ситуация, дори да е най-проблематичната.

Кои са предимствата на позитивното мислене?

По-дълъг живот

Хората с позитивна нагласа към живота са по-склонни да живеят по-дълго от песимистите. Те са и с по-нисък риск от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и други хронични болести, според проучване, цитирано от изданието shape.com. Причината за това е, че позитивната нагласа ги кара да имат положително очакване към живота и случващото се в него, а в такива случаи човек е по-склонен да прави нещата както му харесва с вярата, че постъпва правилно и че това ще му донесе успех и щастие.

По-малко стрес

Въпреки че стресът е навсякъде около нас и рядко можем да избягаме от него, начинът, по който гледаме на стреса може да ни помогне да намалим усещането, че той изобщо съществува. Тази нагласа косвено допринася за увеличаване на щастието и физическото успокояване на нервната система, като намалява ефектите от стреса.

Ако позитивното мислене не ви помага, опитайте други техники!

По-малко депресия

Хората, страдащи от депресия, са склонни да обвиняват света и хората в него за усещането за безнадеждност и нещастие, което имат. Те мислят по негативен начин за всичко случващо се около тях, като така попадат в още по-дълбок капан на съзнанието си. Противно на това, позитивната нагласа и положителните мисли имат мощта да намалят депресията и да потиснат чувството на безнадеждност.

По-бавно стареене

Според учени от Калифорнийския университет, позитивно мислещите хора стареят по-бавно от песимистите. Клетките им освобождават по-малко възпалителни протеини, което допринася за механизмите на потискане на общото възпаление и бързото стареене на клетките и организма.

Как да се настроите към позитивно мислене?

Записвайте целите и мечтите си за бъдещето

Като за начало започнете да пишете всичко онова, което искате да ви се случи и имате желание да постигнете. Човек не мечтае за отрицателни събития в живота си и в никакъв случай не би записал нещо негативно като своя цел в бъдещето. Ето защо, записването на мечтите и желанията ще ви помогне да гледате по-позитивно на живота и да се стремите да постигнете целите си. Ако сте по-смели можете да си поставите и ориентировъчен краен срок.

Как да повишите положителната си нагласа

Спрете да изкривявате нещата

Много често песимистите изкривяват нещата от живота, правейки ги да изглеждат по-зле, отколкото реално са. Опитайте се целенасочено да блокирате този свой порив, когато започне да се надига във вас. Поглеждайте и от другата, по-позитивната страна на проблемите. Ще видите как постепенно ще се чувствате по-добре, по-обнадеждени и отворени към живота с всичките му трудности.

Прекарвайте време с позитивни хора

Отношенията с хората са мощен движещ лост, от който можете да се възползвате. Ако сте обградени с черногледи хора, за които светът ще свърши всеки момент и които виждат само мрак в случващото се наоколо, нормално е да потънете в същото усещане за безнадеждност. И обратното – позитивното мислене е също толкова „заразно“ и може лесно да ви тласне към положителната нагласа към живота.

Не потискайте негативните емоции

Да мислиш позитивно не означава да сложиш непременно розовите очила и да се правиш, че нищо негативно не се случва или че не изпитваш негативни емоции, напротив. Давайте воля на отрицателните чувства, когато те се появят. Освобождавайте ги и ги изживявайте. Показването на негативните емоции и изразяването им допринася за справянето с тях, така че те да не останат потиснати като в тенджера под налягане, която ще избухне в следващ момент. Бързото освобождаване на отрицателните емоции дава път на положителните и ги прави още по-силни.

Позитивни мисли, с които да се будите всеки ден

Дайте приоритет на съня и физическата активност

Естествените механизми за възстановяване на организма и справяне със стреса, са сънят и движението. Ако възприемете тренировките и редовните упражнения като начин на живот, тялото ви ще ви е благодарно, но и умът ви ще се чувства по-свободен. Сънят е жизненоважен и е един от най-мощните лостове за справяне със стреса. Ако имате пълноценен сън всяка нощ по едно и също време, положителната нагласа към живота може по-лесно да вземе надмощие над негативната.

Коментирай