Свободно време

8 навика на жените, които винаги имат пари 

Спестявайте на дневна или месечна база 

04.02.2024г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може би сте забелязали, че има дами, които винаги са облечени добре, умеят да изглеждат на място… при това без особени финансови възможности. Как го постигат? Може би има някаква тайна, свързана с това как те управляват парите си.

В следващите редове ще се опитаме да разгадаем тази „мистерия“, като ви предложим няколко навика на успешните дами. 

Не харчете пари, които нямате

За съжаление, в днешно време изкушенията са навсякъде и вие можете много лесно да попаднете в клопката на бързите кредити. И колкото повече разчитате на тях, вместо на пари, които наистина имате, толкова по-трудно е да се измъкнете от задълженията, които се трупат все повече и повече. Жените с пари знаят това и избягват да харчат това, което нямат. Вместо това те предпочитат да спестяват за артикули или преживявания, които искат, и не се чувстват неудобно да кажат „не“ на другите, защото това не е в бюджета им в момента. Знайте, че е напълно нормално да кажете „не“ на дадена дейност, защото нямате пари.

Разберете какви са вашите нужди и вашите желания 

За съжаление, трябва да признаем факта, че като жени сме склонни да купуваме много неща, които искаме, вместо нещо, от което задължително се нуждаем в този момент. Един от най-добрите трикове, за да видите дали наистина искате нещо, е да изчакате няколко дни. Още по-добре е, ако можете да изчакате седмица (или дори две). Ако все още го искате след две седмици, тогава можете да го вземете. През повечето време жените купуват неща, които са плод на импулсивно решение. Ако си дадете допълнително време, може и да откриете, че нямате нужда от повечето от нещата, които искате.

Свързани статии

Бъдете мотивирани

За да успеете с финансите, трябва да останете мотивирани. Важно е да работите за постигане на дадените цели и да се фокусирате върху тях. Жените, които могат да оперират добре със своите финанси, откриват какво ги мотивира и го запазват в съзнанието си, докато вървят напред. За да се поучите от успешните хора, запитайте се какви са основните ви мотивации в живота – семейство, кариера, пътуване или пък нещо друго. Използвайте това като двигател, който ще ви движи напред и ще ви помогнете да постигнете мечтите си.

Пазарувайте умно 

Забелязвали ли сте как някои жени имат страхотни неща, но изглежда сякаш никога не харчат нищо излишно? Това е така, защото те са опитни купувачи. Интелигентното пазаруване включва сравняване на цени, използване на намаления и изчакване на разпродажби. 

Не разчитайте само на един източник на финанси 

Жените, които умеят да боравят с пари, знаят това и натрупват доходи с течение на времето. Това може да означава, че печелят пари не само от работата си на пълен работен ден, но и от странична работа и инвестиции. Не забравяйте, че повечето милионери имат поне седем източника на доходи. Ако това ви се струва много, не се притеснявайте. Започнете, като добавите втори източник на приходи към първия си. После, след като това проработи добре, започнете друго и така нататък. Основната идея е управление на риска. Ако имате множество източници на доходи и загубите един, това ще ви засегне по-малко.

Задавайте си бюджет 

Бюджетирането е един от най-лесните начини да спестите пари. Когато имате нестабилен доход, бюджетирането може да ви помогне много да промените финансовите си цели. Започнете да правите бюджет според това колко пари ви трябват на седмична и месечна база. Задайте си някои от следните въпроси: „Къде харча парите си?“, „Какви са приходите ми?“, „Имам ли нужда от тези неща точно сега? Или просто ги искам?“. 

Направете спестяванията си приоритет 

Дамите, които имат добра финансова култура се отнасят към спестяването на пари като към месечна сметка – това не подлежи на обсъждане. Ето защо, опитайте се да заделяте около 10% от доходите на дневна или месечна база. Търсете спестовни сметки с висока лихва или депозитни сертификати, за да можете да увеличите спестяванията си по-бързо. Независимо дали става дума за ваканция или непредвидени разходи, свързани със здравето, винаги бъдете сигурни, че имате нещо настрана. 

Живейте според това, с което разполагате

Съсредоточете се върху себе си и не се опитвайте да се сравнявате с приятели или колеги. Популярна е идеята, че ако не можете да си позволите да купите нещо три пъти един след друг, без това да наруши финансовото ви състояние, то тогава вие наистина не можете да си го позволите. Ако тепърва започвате кариерата си, дръжте разходите си под линията на това, което можете да си позволите. Докато кариерата ви се развива, избягвайте да увеличавате разходите си пропорционално на увеличението на доходите си. 

Коментирай